Dostupni linkovi

Incko ukinuo zabranu rada trojici zvaničnika



Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko doneo je danas odluku kojom se ukida zabrana javnog delovanja Ivanu Đogiću, Zvonku Prskalu i Svetozaru Aćimoviću koji su pre nekoliko godina smenjeni sa funkcija zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma ili sumnji da su umešani u kriminal.

Đogić je obavljao funkciju šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, a Prskalo je bio šef finansijskog odeljenja u istom ministarstvu.

Smenjeni su 2001. godine.

Svetozara Aćimovića je sa mesta direktora Elektroprivrede Republike Srpske smenio tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun u martu 2003, a kao razlog za zabranu javnog delovanja i političkog angažmana navedene su sumnje da je umešan u kriminal i loše vođenje kompanije.

Incko je u današnoj odluci zaključio da više ne postoje razlozi za zabranu njihovog rada i da ubuduće mogu obavljati zvanične, izborne ili imenovane dužnosti.

"Time se ne osporava valjanost prvobitnih odluka o smeni, niti se lica na koja se ove odluke odnose automatski vraćaju na dužnosti na kojima su bila u vreme smene", navodi se u saopštenju OHR.
XS
SM
MD
LG