Dostupni linkovi

Karadžićevo suđenje neće biti odloženo



Suđenje haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, nastavlja se 1. marta, izjavio je predsedavajući sudija O-Gon Kvon.

Odluka o nastavku procesa bio je i odgovor na usmeni zahtev optuženog, koji se brani sam, da se suđenje još jednom odloži, pošto, po njegovoj tvrdnji, odbrana do tada nije spremna da obavi sve pripreme i preuzme svoju funkciju.

"Vreme je najveći neprijatelj odbrane“, rekao je Karadžić i dodao da su se „uslovi pogoršali za novih 300.000 stranica dokumenata“, koje ni on ni njegovi saradnici nisu stigli da obrade jer su angažovani na prethodnih milion i po stranica.

Sudija Kvon je na to rekao da, ako optuženi ima namjeru da traži odlaganje, mora to da učini pismenim putem u najkraćem mogućnom roku, a onda je izdao konkretne naloge za nastavak suđenja.

Dva dana, to jest ponedeljak i utorak 1. i 2. marta, Karadžić će, kao zastupnik sopstvene odbrane, imati na raspolaganju za svoju uvodnu riječ. Toliko vremena, dva sudska dana, imalo je i tužilaštvo za uvodnu riječ u oktobru prošle godine, prije nego što je suđenje bilo odloženo.

Već trećeg dana nastavka suđenja, u srijedu 3. marta tužioci će izvesti prvog svjedoka. Oni su dužni da prvog februara podnesu spisak svjedoka za mart i april, a 25. februara i nedeljni spisak. Vijeće će zasijedati po tri radna dana nedjeljno.

Radovan Karadžić ratni lider bosanskih Srba optužen je pred haškim tribunalom za genocid I zločine protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u Bosni I Hercegovini.
XS
SM
MD
LG