Dostupni linkovi

Klintonova posreduje između Šita i jemenskih vlasti



Američka državna sekretarka Hilari Klinton pomoći će da se uspostavi mir između jemenskih vlasti i šiitskih pobunjenika kako bi svi zajedno skoncetrisali snage u borbi protiv sunitskih pripadnika Al Kaide.

U Londonu se danas održava konferencija o Jemenu, a svjetske sile pokušavaju da ekonomski ojačaju Jemen, kako bi bio u stanju da se bori sa terorizmom. Na konferenciji učestvuju predstavnici SAD, Rusije, Evropske Unije i bliskoistočnih zemalja.

Skupu prisustvuju i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Oni neće odobriti nova sredstva za Jemen, ali će pomoći u raspodjeli pet milijardi dolara odobrenih toj zemlji 2006. godine.

Novac je i dalje u punom iznosu na raspolaganju jer ga jemenske vlasti nisu povukle iz tih organizacija. Izvor iz američkog Stejt departmentu rekao je AP-u da će Klintonova insistirati na reformi vlasti u Jemenu, kako bi se osiguralo da će novac biti potrošen na pravi način.

SAD strahuju da bi u slučaju daljih sukoba moglo da dođe do šireg nezadovoljstva na sjeveru zemlje, što bi moglo da skrene pažnju sa glavnog problema - a to je borba protiv Al Kaide.

Jemen je nedavno dospio u središte svetske javnosti zbog neuspešnog napada na američki putnički avion pred Božich, 25. decembra, a sumnja se da iza tog napada stoji jemenski ogranak Al Kaide.
XS
SM
MD
LG