Dostupni linkovi

Crna Gora: 40 odsto za ulazak u NATO, 44 protiv



Ako bi o članstvu Crne Gore u NATO-u sada bio održan referendum, 40 odsto bi glasalo za ulazak u taj vojni savez, a 44 odsto protiv, pokazala je anketa iz decembra prošle godine koju je sprovela agencija Ipsos Stratedžik Marketing.

Kako se navodi 36 procenata ispitanika je odgovorilo da "nema prednosti" od ulaska Crne Gore u NATO, a 28 odsto je odgovorilo da ne zna odgovor na to pitanje. Ispitivanje javnog mnjenja, pokazalo je da 14 odsto anketiranih ocjenjuje da članstvo u NATO-u "nema mane", a 37 odsto ne zna da li ima ili nema.

Oko 31 odsto ispitanika ima "povoljan utisak", a 44 odsto "nepovoljan" prema NATO-u. Bezbjednost kao razlog za "pozitivan stav" prema NATO-u navelo je 43 odsto ispitanih, dok 28 odsto nije znalo da navede konkretne razloge.

Najčešći razlog za "negativan stav" prema evroatlantskom savezu je bombardovanje Srbije i Crne Gore - 40 odsto, dok je za njih četiri odsto važan razlog slanje vojnika na ratišta.

Odluku o članstvu Crne Gore u NATO-u treba donijeti na referendumu, odgovorilo je 72 odsto ispitanika, a 23 odsto smatra da bi o tome mogao da odluči i parlament. "Očekujem da će se Crna Gora pridružiti NATO-u", ipak je odgovorilo 79 odsto anketiranih.
XS
SM
MD
LG