Dostupni linkovi

Nova optužnica Tužilaštva BiH za genocid u Srebrenici


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za genocid protiv Duška Jevića, Mendeljeva Ðurića i Gorana Markovića, bivših pripadnika odreda Jahorina brigade Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova samoproglašene Republike Srpske.

U SAD-u je uhapšen i Bosni i Hercegovini izručen i Neđo Ikonić, takođe pripadnik pomenute brigade. Optužnica ih tereti za masovna ubistva Bošnjaka, ali i silovanja i progon Bošnjakinja. Inače, ovo je šesta optužnica podignuta za genocid u Srebrenici. Jedno suđenje je privedeno kraju, a ostala još traju.

U optužnici protiv Duška Jevića, Mendeljeva Đurića i Gorana Markovića za genocid u Srebrenici navodi se da su optuženi u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojske RS i MUP-a RS, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca od njihovih porodica, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca, učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao protjerivanje žena i djece i ubijanje muškaraca Bošnjaka iz zaštićene zone UN-a Srebrenica, navodi glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić i dodaje:

„Da su sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanjima bošnjčakih muškaraca koji su nakon pada Srebrenice šumskim i drugim putevima pokušavali izaći sa područja Srebrenice. U optužnici se konkretno navode pojedinačni događaji. Između ostalog spominju se i mjesta stratišta - poznata stratišta vezana za Srberenicu, a to su Bijela kuća, livada u Sandićima, Zemljoradnička zadruga Kravica i druge lokacije.“


Sva četvorica osumnjičenih za genocid nalaze se u pritvoru, a datum početka suđenja još nije zvanično određen.
Jević, Đurić i Marković terete se i za silovanje Bošnjakinja. Iz Udruženja žena žrtava rata nemaju tačak podatak koliko je tačno žena pretrpjelo pakao silovanja, no Bakira Hasečić svjedoči o tome šta se tokom pada Srebrenice događalo:

„Prema bazi podataka Udruženja žene žrtve rata, koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane žene, na području Srebrenice imamo veliki broj silovanih i seksualno zlostavljanih djevojčica, djevojaka i žena. A to su upravo dešavalo padom Srebrenice, 11. jula 1995. godine kada je veliki broj nevinog civilnog stanovništva našao sebi utočište u Potočarima, gdje su mislili da će blizu lokaliteta UN-a naći za sebe spas. Međutim, tada je jedan dio srpskih vojnika odvajao posebno djevojke od njihovih majki, majke od djece, trudnice u posebno odabrana mjesta kao što je tzv. Bijela kuća. Na dionici puta od 50, 60 metara do Bijele kuće, na livadama, na ulici su silovali, iživljavali se njih po pet, šest, deset, tako da će sve ove žrtve svjedočiti licem u lice, ispričati ono što se preživjele i vidjele.“


Osim trojice navedenih, u SAD-u je uhapšen Neđo Ikonić, takođe iz jahorinske brigade, i izručen BiH. Njemu je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da će pobjeći jer ima srbijansko državljanstvo, ali i mogućnosti da utiče na svjedoke, kaže Boris Grubešić i navodi detalje optužnice:

„Radi se o osumnjičenom koji je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao zapovjednik jedne čete u okviru Specijalne brigade policije počinio također kazneno djelo genocida u Srebrenici.“

Ovo je šesta optužnica koju Tužilaštvo BiH podiže za genocid u Srebrenici. Do sada je završen jedan sudski postupak, napominje Grubešić:

„Što se tiče kaznenog djela genocida, naš prvi predmet datira iz 2005. godine. To je optužnica u predmetu Stupar i drugi, također optužnica koja je ubuhvatila veći broj pripadnika Specijalne brigade policije iz Šekovića. Tu je izrečena pravomoćna presuda gdje je dio optuženih oslobođen, a dio optuženih osuđen na dugotrajne zatvorske kazne. Također imamo više predmeta koji su u fazi suđenja, a gdje je kvalifikacija kazneno djelo genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Ima trenutno nekoliko predmeta u kojima su na snazi podignute optužnice i traju suđenja.“


Sva četvorica osumnjičenih za genocid nalaze se u pritvoru, a datum početka suđenja još nije zvanično određen.

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Genocid u Srebrenici: završiti sa poricanjem

Šešeljevi incidenti u pritvoru

Ko će, gde i pod kojim uslovima čuvati hašku arhivu?


* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG