Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Josipović: Otvara se pitanje revizije Daytonskog sporazuma


Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipovića u subotu tokom posjete Sinju novinarima izjavio kako ga nije iznenadio sinoćnji istup srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vijeću sigurnosti u kojem je optužio Hrvatsku da "zvecka oružjem".

Tadić je takve optužbe izrekao zbog nedavne izjave odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi vojnom intervencijom trebalo presjeći koridor u bosanskoj Posavini ukoliko vodstvo Republike Srpske raspiše referendum za otcjepljenjem tog entiteta od BiH.

Josipović je naglasio da je takav Mesićev istup Tadić "iskoristio više za domaću nego za međunarodnu javnost" jer je jasno da Hrvatska vodi konstruktivnu i mirotvornu politiku i politiku stabilnosti u regiji i da je Mesićeva izjava više bila metafora da se kaže kako treba očuvati jedinstvenu BiH, a nikakav poziv na rat.

U tom kontekstu Josipović je kazao da je BiH u ozbiljnim problemima te se otvara pitanje revizije Daytonskog sporazuma jer je Dayton po mnogo čemu iscrpio svoje mogućnosti.

"Za Hrvatsku je strateški važno da BiH bude stabilna zemlja, ali joj je i strateški važno da hrvatski narod u BiH ostvari jednakopravnost. To je najvažniji cilj hrvatske politike u odnosu na BiH", rekao je Josipović.
XS
SM
MD
LG