Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenski Ustavni sud započeo s raspravom o arbitražnom sporazumuSlovenski ustavni sud započeo jučer s preliminarnom raspravom o arbitražnom sporazumu koji su 4. studenoga lani potpisali hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor.

Sjednice ustavnog suda odvijaju se iza zatvorenih vrata, pa o početku postupka nije bilo informacija. Iz suda je samo potvrđeno da je postupak počeo i da će javnost o odluci ustavnih sudaca biti obaviještena tek nakon što suci donesu svoj pravorijek.

Nije moguće unaprijed kazati koliko će postupak do konačnog pravorijeka trajati, izjavila je u četvrtak navečer Tatjana Steinman iz tajništva slovenskog ustavnog suda. Slovenski mediji računaju da bi odluka ustavnih sudaca mogla biti objavljena kroz mjesec-dva.

Hrvatski parlament sporazum o arbitraži već je ratificirao krajem prošle godine, dok ga je slovenska vlada dala na razmatranje ustavnom sudu od kojega očekuje da se odredi je li u skladu s ustavom kako bi otklonila neke rezerve koje se u vezi s tim pojavljuju u slovenskoj javnosti i među nekim strankama i pravnicima. No, slovenski premijer Borut Pahor više je puta ponovio da je po uvjerenju vlade sporazum sukladan sa slovenskim ustavom. Isto tako, Pahor i vlada tvrde da je za njegovu ratifikaciju u parlamentu potrebna obična natpolovična, a ne dvotrećinska većina, kako sugerira oporba i jedan nekadašnji ustavni sudac. Nije poznato hoće li slovenski ustavni sud izreći i mišljenje o tom pitanju.

U vezi s arbitražom i početkom postupka na ustavnom sudu u četvrtak se oglasila samo udruga "Zavod 25. lipnja 1991. godine", koju vodi nekadašnji prvak Slovenske pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik, te tomprigodom iznijela svoja poznata stajališta u kojima se protivi potvrdi arbitražnog sporazuma i najavljuje da će nastaviti svoje aktivnosti s ciljem da do arbitraže ne dođe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG