Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH uskoro dobiva ambasadora u Beogradu?Srbija će prihvatiti Borišu Arnauta za novog ambasadora BiH u Srbiji, iako zvanični Beograd već dvije i po godine odbija da mu izda agreman, piše srbijanski Press.

Pristanak Srbije za Arnauta dogovoren je na nedavnom trojnom sastanku šefova diplomatije Srbije, Turske i BiH, koji je održan prošlog petka u Beogradu.Kako piše Press, prema informacijama iz više izvora u Bosni, zaslugu za iznenadni obrt u slučaju „Arnaut" imao je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, koji je izvršio snažan pritisak na svog kolegu Vuka Jeremića da Boriša Arnaut, dobije agreman vlasti u Beogradu.

Sagovornici otkrivaju da je turski ministar Davutoglu kazao Jeremiću da bi „to bio dobar signal iz Beograda bošnjačkom političkom vrhu".

Sagovornici lista navide da je na trojnom sastanku Vuka Jeremića, turskog Ahmeta Davutoglua i bosanskog Svena Alkalaja dogovoreno da odnosi Srbije i BiH moraju da krenu uzlaznom linijom i da je davanje agremana Arnautu jedan od koraka u tom pravcu. On dodaje da je turski šef diplomatije sada „posrednik za normalizaciju odnosa Srbije i BiH", piše Press.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG