Dostupni linkovi

“Avatar” pobjednik Zlatnog globusa


Naučno-fantastični 3D triler “Avatar” redatelja Jamesa Camerona dobio je Zlatni globus za najbolji film i režiju.

Najskuplji film u povijesti Hollywooda, 310 miliona dolara, već je zaradio 1.6 milijardi dolara na svjetskim kino blagajnama u prvih mjesec dana prikazivanja, čime se približio rekordu koji je Cameron imao sa filmom “Titanic”, 1.85 milijardi.

Petogodišnji rad na ovom novom filmskom sistemu koji veže ljudsku glumu sa kompjuterskim likovima, sa preko tisuću vizuelnih efekata, uključio je i brojne suradnike kojima se Cameron zahvalio na “nebrojenim satima” provedenim u kreaciji “plavih ljudi”.

“Avatar traži od nas da sagledamo kako je sve povezano, ljudska bića međusobno i mi sa planetom Zemljom. Tako morate putovati 4,5 svjetlosne godine, filmskom magijom, do imaginarnog planeta kako bi vam postalo jasno koje blago imamo na našoj planeti. Mi imamo najbolji posao na svijetu”, rekao je Cameron primajući nagradu.
Reditelj James Cameron sa producentom Jon Landau na dodjeli nagrada na Beverly Hillsu


No, ovogodišnja dodjela Zlatnog globusa nije prošla bez iznenađenja.

Film “Up in the Air”, koji je imao čak šest nominacija , dobio je samo nagradu za najbolji scenarij, dok mjuzikl “Nine” sa pet nominacija ostaje bez nagrade.

Još jedno iznenađenje je i favorizirani film “The Hurt Locker”, Cameronove bivše supruge Kathryn Bigelow, ostaje bez priznanja.

Jeff Bridges je dobio svoj prvi Zlatni globus u karijeri za najbolju mušku ulogu u “Crazy Heart” , Sandra Bullock za najbolju žensku ulogu u filmu “The Blind Side”, dok je Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji pripao Robertu Downeyu u “Sherlocku Holmesu”.

Meryl Strip je osvojila svoj sedmi Zlatni globus, kao najbolja glumica u komediji ili mjuziklu za ulogu u “Julia & Julia”.

Njemačkom filmu “The White Ribbon” dodjeljen je Zlatni globus za najbolji strani film.

Mnogi učesnici svečane ceremonije na dodjeli 67. Zlatnog globusa nosili su crvene i žute vrpce, podsjećajuci na katastrofalni potres na Haitiju i apelirajući da se daju novčane donacije za nastradale.


XS
SM
MD
LG