Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haiti: Moguće stotine tisuća žrtava


Premijer Haitija Jean-Max Bellerive izjavio je u srijedu za CNN kako strahuje da je razoran potres koji je u utorak pogodio Haiti mogao ostaviti "više od stotinu tisuća žrtava".

Na pitanje za koliki broj ljudi strahuje da su žrtve potresa, Bellerive je kazao kako nije bilo dovoljno vremena da se procijeni broj žrtava, ali obzirom na broj srušenih zgrada i drugih građevina u glavnom gradu Port-au-Princeu, vjeruje da bi "moglo biti dosta preko 100.000 žrtava".

On je izrazio nadu da su se mnogi spasili, pobjegavši na vrijeme iz zgrada, jer su nakon potresa ulice bile pune ljudi.

Na pitanje u kojoj je mjeri obišao grad da bi mogao doći do te procjene, on je kazao kako je odmah nakon potresa obilazio različite dijelove Port-au-Princea kao i ministri iz njegove vlade, te su se uvjerili u ogromna razaranja.

Na upit CNN o mogućnostima vlade da održi red u Haitiju nakon katastrofalnog potresa, Bellerive je odgovorio kako je stanje za sada mirno, da se nastoji pružiti pomoć stradalima, te da vjeruje kako će vlada moći održati mir među stanovništvom kao i nakon razornih tornada koji su 2008. pogodili Haiti.

Potres jakosti 7.0 Richtera u utorak je razorio glavni grad Haitija Port-au-Prince i okolicu, gusto naseljeno područje na kojem živi od 2.5 do 3 milijuna stanovnika.
XS
SM
MD
LG