Dostupni linkovi

Ocjena je bolja nego praksa


Podgorica
Podgorica
Crna Gora je dobila status slobodne zemlje u najnovijem izvještaju Fridom Hausa, organizacije za praćenje ljudskih prava u svijetu. U dokumentu "Sloboda u svijetu u 2010. Crna Gora je svrstana među 89 slobodnih zemalja svijeta. Tim povodom predstavnike nevladinih organizacija koje se bave stanjem ljudskih prava pitali smo u kojim slobodama je postignut najveći pomak, kao i koja su i čija prava bila najviše kršena.

Status Crne Gore od djelimično slobodne do slobodne zemlje se popravio zahvaljujući organizaciji parlamentarnih izbora, napretku u usvajanju antikorupcijskog zakonodavstva i opštoj stabilizaciji situacije u zemlji, navodi se u izvještaju Fridom Hausa.

Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša još se nije oglasio povodom izvještaja u kojem je Crna Gora ocijenjena pozitivno. Ministar, koji je i inače poznat po negativnim stavovima o LGBT populaciji, nije odgovarao na naše pozive.
Napredovali smo po pitanju prava na slobodu kretanja, zbog same vizne liberalizacije, a nazadovali smo po pitanju ekonomskih prava radnika.

U nevladinom sektoru kažu da pozitivne ocijene u izještaju Fridom Hausa gode i da je u oblasti ljudskih prava u 2009. godini bilo određenih pomaka. Milan Radović iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže, međutim, da Crna Gora na osnovu stvarnog stanja ljudskih prava u 2009. ipak nije zaslužila status slobodne zemlje:

"Još uvijek nepostojanje legislative, mislim na Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji su suštinski zakoni za ostvarivanje ljudskih prava. Druga oblast koja je po meni još uvijek kritična u Crnoj Gori jeste sloboda izražavanje jer u 2009. godini su se dešavale tužbe, prijetnje i još uvijek nemamo riješene slučajeve za neke glavne incidente koji su se dešavali prema našim novinarima i medijima. Ta praksa se znači i dalje nastavlja i zbog toga smatram da još uvijek nijesmo zaslužili ovaj status", kaže Radović.

NEKOLIKO KORAKA NAPRIJED VIŠE UNAZAD

I Siniša Bjeković iz Centra za ljudska prava primjećuje da su medijske slobode uz policijsku torturu bile oblast u kojoj su u najvećoj mjeri kršena ljudska prava. Ipak, Bjeković kaže da situacija i u tom dijelu nije tako crna kakva je nekada bila:

"Da se iz jedne faze kada su medijski poslanici bivali žrtvama likvidacija prešlo u sasvim jedan drugi, malo mirniji kontekst, mada ne nikako manje značajan, to su presude novinarima kada se to tiče obavljanja njihove djelatnosti. Neka od tih presuda, pogotovo one koje su se ticale novinara lično, ne medijske kuće nego novinara lično, možda bile malo strožije u odnosu na standarde koji su zabilježeni u praksi Evropskog suda za ljudska prava", objašnjava Bjeković.

"Nekoliko koraka naprijed, mnogo više koraka nazad", tako stanje ljudskih prava u prošloj godini opisuje advokatica Azra Jasavić i dodaje:

"Napredovali smo po pitanju prava na slobodu kretanja, zbog same vizne liberalizacije, a nazadovali smo po pitanju ekonomskih prava radnika. Stojimo u mjestu po pitanju prava žena, prava na zaštitu od diskriminacije, besplatnu pravnu pomoć. Imamo visoke novčane kazne za novinare i medije, a sa druge strane imamo po mom mišljenju jako malo profesionalnih novinara, jako malo profesionalnog istraživačkog novinarstva, naši građani zaslužuju informacije a ne dezinformacije, kao što naši profesionalni novinari zaslužuju respekt, a ne novčane kazne za istraživačko novinarstvo."

"Nova godina je i nova šansa za Crnu Goru. Koliko god bio sporan status slobodne zemlje koji je dobila od Fridom Hausa to bi na državne organe trebalo da djeluje kao vjetar u leđa", kaže Milan Radović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

"Ovakav status koji nam je dala organizacije Fridom Haus naša država treba da prije svega shvati kao što je i Predsjednik Obama shvatio njegovu nagradu za mir, to jest kao poziv da se krene u akciju i da se ovi problemi rješavaju tokom 2010. godine kako ne bismo došli u situaciju da u nekom od sljedećih izvještaja izgubimo ovaj status", smatra Radović.

Hrvatska i Srbija prave društvo Crnoj Gori među slobodnim zemljama. Bosna i Hercegovina ostala je u grupi djelimično slobodnih zemalja, a isti je slučaj i sa Makedonijom. Kosovo je iz grupe neslobodnih zemalja prešlo u kategoriju djelimočno slobodnih.
XS
SM
MD
LG