Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iranski nuklerani fizičar ubijen u bombaškom napadu

update

Univerzitetski profesor Masud Muhamadi ubijen je u eksploziji bombe u Teheranu. Iranska državna televizija je objavila kako je u pitanju „teroristički čin“.

Iranski mediji preciziraju kako je profesor Muhamadi ubijen nedaleko od svoje kuće, u eksploziji motocikla-bombe koja je daljinski aktivirana.

"Profesor je upravo ulazio u svoj automobil kad je eksplodirao motocikl parkiran pored njega. Tijelo je prebačeno na sudsku medicinu i otvorena je istraga kako bi se otkrili odgovorni za eksploziju i motivi za ubistvo."

Iranska državna televizijska stanica IRIB javila je da su "antirevolucionarni elementi" odgovorni za ubistvo profesora Masuda Muhamadija, precizirajući kako je u pitanju teroristički čin.

"Muhamadi, koji je bio posvećen i revolucionarni profesor na Univerzitetu u Teheranu, ubijen je od strane antirevolucionarnih elemenata i „arogantnih sila“, navodi se na internet stranici stanice IRIB.

Iranska novinska agencija IRNA javila je da nije poznato koliko je lica poginulo od eksplozije sugerišući time da ima više od jedne žrtve.

AMERIČKI DRŽAVLJANI USKORO PRED SUDOM


Incident se dogodio u vrijeme pojačanih tenzija u Iranu sedam mjeseci od održavanja predsjedničkih izbora, poslije kojih je ova država zapala u najdublju političku krizu od Islamske revolucije 1979. godine.

Paralelno, troje američkih državljana koji su uhapšeni u Iranu uskoro će biti izvedeni pred sud po optužbama za špijunažu, saopštilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

U novembru prošle godine je iransko pravosuđe iznijelo optužbe za špijunažu protiv troje mladih Amerikanaca, koji su planinarili u Iraku i slučajno prešli granicu s Iranom.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih objavio je kako će na osnovu rezultata istrage "pravosuđe uskoro donijeti odluku i znamo da će im uskoro biti suđeno.

Washington je cijeli slučaj ocijenio "u potpunosti neosnovanim." Ali prema iranskim šerijatskim zakonima za špijunažu se može izreći i najstroža – smrtna kazna.

Hapšenje Amerikanaca dodatno je zakomplikovalo odnose između Teherana i Washingtona koji su u sporu oko namjene iranskog nuklearnog programa.

SAD su prekinule diplomatske odnose sa Iranom nakon Islamske revolucije 1979. godine.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG