Dostupni linkovi

Ešton: BiH ostaje cjelovita


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton odbacila je ideju o referendumu o statusu u nekom od dijelova BiH i istakla da će članstvo u EU biti ono što će zemlju održati na okupu, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

"Bez obzira na referendume, kojih može biti koliko žele, to će da bude jedna zemlja", rekla je Eštonova u raspravi u Evropskom parlamentu, koji treba da potvrdi njeno imenovanje.

Eštonova je u nastupnom govoru pred evroparlamentarcima pomenula BiH kao jedno od mjesta gdje će se ona i njena buduća, vrlo ambiciozno zamišljena diplomatska služba, posebno angažovati.

"Potrebna nam je efikasna strategija kako bi se prevazišao politički zastoj u BiH'', rekla je Eštonova i time jedino ovu zemlju izdvojila kao problem na zapadnom Balkanu.

Ona je pomenula region prilično visoko među svojim prioritetima, rekavši da je logično da se ne bavi samo samo velikim globalnim pitanjima, nego i neposrednim, najbližim susjedstvom.

"Naš širi međunarodni krediblitet zavisi od toga kako se ponašamo u našem najbližem susjedstvu, kako sarađujemo sa našim najbližim susjedima", rekla je Eštonova, misleći na zapadni Balkan, gdje je izdvojila pozitivne primjere vizne liberalzacije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.
XS
SM
MD
LG