Dostupni linkovi

Jemen: U sukobima 25 mrtvih


U žestokim sukobima za kontrolu starog grada Saade, uporišta šitskih pobunjenika na severu Jemena, u nedjelju je poginulo 17 pobunjenika i osam vojnika, saopćili su u ponedjeljak jemenski vojni izvori.

Šiitski pobunjenici, za koje se vjeruje da su povezani s Al-Qaidom, na svojoj internetskoj stranici saopćili su da se i u ponedjeljak nastavljaju borbe oko tog drevnog grada koji se nalazi na 240 kilometara od jemenske prijestonice Sanaae.

Oni na internetskoj stranici optužuju vojsku da uništava grad i da buldožerima ruši kuće, džamije i povijesne spomenike. Na internetskoj stranici jemenskog ministarstva odbrane u ponedjeljak je saopćeno da je vojska preuzela kontrolu nad gradom Saada i pronašla brojna skrovišta pobunjenika naglasivši da je operacija čišćenja grada od pobunjeničkih grupa u "finalnoj fazi".

Jedan portporalo pobunjenika rekao je u telefonskoj izjavi agenciji France Presse da su saudijska i jemenska vojska u ponedjeljak otpočele kopnenu ofanzivu na Džebel el Duhan, granični planinski masiv gdje se nalaze pobunjenici.
XS
SM
MD
LG