Dostupni linkovi

Savjet za provođenje mira u BiH podržao visokog predstavnika


Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Španije kao predsjedavajuće EU, Delegacije EU i Turske koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije /OIK/ podržali su odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH.

U zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ navodi se da je "svaki pokušaj podrivanja mandata visokog predstavnika, definisanog Aneksom - deset Dejtonskog sporazuma, neprihvatljiv".

"Visoki predstavnik je jasno stavio do znanja da se stavovima Vlade Republike Srpske /RS/ od 14. decembra 2009. godine i zaključcima Narodne skupštine RS od 28. decembra 2009. godine krši Dejtonski sporazum. Dejtonski sporazum se krši odbijanjem implementacije zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, kao i prijedlogom za održavanje referenduma čime se taj sporazum osporava", navodi se u izjavi.

Savjet za implementaciju mira upozorio je vlasti Republike Srpske da "njihova vlastita tumačenja Dejtonskog sporazuma ne mogu biti zamjena za tumačenja visokog predstavnika".

PIK podsjeća vlasti RS da je prema Dejtonskom sporazumu visoki predstavnik konačni autoritet u regionu za tumačenje civilnog provođenja Mirovnog ugovora, saopšteno je iz OHR-a.
XS
SM
MD
LG