Dostupni linkovi

Veselo na trgovima uz vatromet i muziku


Nova godina u Splitu,Foto: Index.hr
Nova godina u Splitu,Foto: Index.hr
Nova 2010. godina dočekana je u Hrvatskoj dobrim dijelom na otvorenom – usprkos kiši i vjetru. Nesretnih slučajeva u prometu i onih zbog nepropisne upotrebe pirotehnike bilo je manje nego proteklih godina.

„Tri, dva, jedan – sretna novaaaa!“

Ovako je novu 2010. pozdravio pjevač Tony Cetinski pred dvadesetak tisuća Splićana i njihovih gostiju na splitskoj rivi. U Zagrebu je provod na središnjem zagrebačkom trgu uljepšavao Boris Novković, a u Rijeci – Bajaga.
„A mi ćemo da vam otpevamo jednu ljubavnu pesmu večeras...“

Slično je bilo na kontinentu – od Osijeka do Varaždina, gdje je u novogodišnjoj noći održan i tradicionalni maraton, do istarskih i dalmatinskih gradova. U Dubrovniku je na Stradunu bilo čak 12 tisuća Dubrovčana i njihovih gostiju. Procjenjuje se da je u Istri Novu godinu dočekalo petnaestak tisuća stranih turista – najviše iz Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije, a u Dubrovniku ih je – prema riječima direktorice Turističke zajednice grada Jelke Tepšić – u 14 otvorenih hotela – prema očekivanjima.

„Danas nemamo baš precizne podatke koliko je pristiglo, ali sudeći prema informacijama od kolega hotelijera, svi su hoteli odlično popunjeni, prema tome uvjerena sam da će naša predviđanja o 3 tisuće gostiju biti ispunjena.“

OZBILJNI PLANOVI U NOVOJ

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić Novu je godinu dočekao u Ministarstvu obrane, otkuda je video-linkom uputio čestitke hrvatskim vojnicima na Golanskoj visoravni, na Kosovu i u Afganistanu. On se nada da će u preostalih mjesec i po mandata stići posjetiti hrvatske vojnike u Afganistanu, a danas je hrvatski predsjednik sa suprugom bio na novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara, na osobni poziv austrijskog predsjednika.

Hrvatska u novoj godini ima ozbiljne planove u vanjskoj politici, u prvom redu sa Europskom unijom, najavio je resorni ministar Gordan Jandroković.

„Najvažniji cilj u 2010. godini svakako je završiti pregovore i potpisati pristupni ugovor. Nadam se da će već ove godine započeti proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica. Nastavit ćemo aktivno raditi unutar NATO-a, jačat ćemo svoju ulogu u regiji jugoistoka Europe, i ono što je posebno važno u ovoj godini – jačati segment gospodarske diplomacije, posebno važan u aktualnoj gospodarskoj situaciji.“

Hrvatska u novu 2010. godinu ulazi sa poskupljenjem plina, koje će zbog intervencije iz proračuna biti svega 15 posto i sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o radu. Od danas vrijedi kompromisno rješenje da se ugovore na određeno vrijeme može produljivati maksimum tri godine, nakon čega radnik mora dobiti stalni radni odnos. Sindikati su tražili maksimum godinu dana ugovora na određeno vrijeme. Druga je novina da po novom godišnji odmor po zakonu mora biti najmanje četiri tjedna, a ne 18 radnih dana kao do sada.
XS
SM
MD
LG