Dostupni linkovi

BiH skromno dočekala 2010. godinu


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović

Nova Godina u BiH dočekana je skromnije nego prethodne. Najveći broj građana slavio je u krugu porodice, a nekoliko hiljada građana okupilo se na gradskim proslavama organizovanim u Sarajevu i Banja Luci.


Nova Godina u BIH je počela i sa prvim poskupljenjima ali i štrajkovima.

Prvi dan Nove Godine nije počeo sa tako lijepim vijestima za građane Bosne i Hercegovine. Od danas je u Republici Srpskoj struja skuplja za 7,7 posto, a poskupile su i cigarete.

No, bez obzira na siromaštvo i najavljena poskupljenja Bosanci i Hercegovini sinoć su doduše skromnije nego prethodnih godina slavili širom zemlje. Hiljade Sarajlija, ali i ljudi iz drugih krajeva BIH, okupilo se sinoć ispred Vječne vatre na centralnom dočeku, kako bi uz dva velika vatrometa ispratili staru i dočekali Novu godinu. Uz pjesmu i veselje zaboravili su na trenutak sve probleme, ali očekivanja od nove godine nisu najoptimističnija.

Najviše posla u novogodišnjoj noći imala je sarajevska Hitna pomoć sa preko 500 intervencija.

“Svi znamo da je sinoć bila Nova Godina, ali eto počela je i sa ružnim stvarima, mlad čovjek je izgubio život u saobraćajnom udesu, jedna mlada žena zadobila je teže povrede oka, bilo je i onih koji su konzumirali alkohol preko svake mjere”, kaže dežurni ljekar u Hinoj pomoći KS Tihomir Bera.

Iako kišna, novogodišnja noć u Banja Luci protekla je uz svečani ponoćni vatromet i muziku, bez velikih incidenata. Centralna proslava organizovana je na Trgu Krajine, gdje se okupilo nekoliko hiljada građana. Tradicionalna čestitka gradonačelnika Banja Luke ove godine je izostala. Oni malo dubljeg džepa Novu Godinu dočekali su u kafićima i restoranima.

BEZVOLJNOST ZBOG BESPARICE

U Mostaru doček na otvorenom nije organizovan. Slavilo se u nekoliko diskoteka i hotela. Novogodišnji doček pokušao je organizovati izborni štab hrvatskog predsjedničkog kandidata Milana Bandića. Građani Mostara u Novoj Godini očekuju više sreće i novaca i naravno bolji i organizovaniji grad Mostar.

Ni Tuzlaci nisu slavili na otvorenom. Mlađi su staru godinu uglavno pratili slavljem u kafićima, a stariji u svojim kućama.
„Kući sa svojim unukom dragim, eto to mi je jedina radiost njega što imam, ostalo ništa“, kaže jedna od anketiranih građanki Tuzle.

Prvi dan Nove Godine u Tuzli je počeo i novim štrajkom. Jutros su u štrajk stupili u štrajk radnici fabrike koksa Gikl iz Lukavca. Predsjednica Sindikata Kata Iveljić.

„Svi zaposleni su donijeli odluku da stupaju u štrajk. Osnovni razlog su neisplaćene dvije plaće“, objašnjava Kata Iveljić.

Dolazak Nove Godine u Srebrenici je proslavljan petnaestominutnim vatrometom. Posebno radosna bila je Nejzira Sulejmanović koja je prvi put u svom novom domu Novu Godinu umjesto uz svijeću dočekala je uz sijalicu.

„Prvi put dočekala sam Novu Godinu uz televiziju i uz sve što treba da ima jedna majka da normalno živi. Bila mi je radosna u svojoj kući u svojoj ljepoti. Nije kuća već hotel sa četiri zvjezdice“, kaže Nejzira Sulejmanović.

Na periferiji Srebrenice u potpuno drugačijem ambijentu Novu Godinu dočekala je Milka Jeremić. „Ma kakava moja Nova Godina, struje nemam, sjedim pletem, od tog živim a za Novu Godinu ja i ne znam“, kaže ona.

Novogodišnji praznici Goraždanima su donijeli neku vrstu olakšanja zbog činjenice da su nekako preživjeli kako kažu najtežu poslijeratnu godinu, ali i zabrinutost zbog najava da i naredna neće biti mnogo bolja.



XS
SM
MD
LG