Dostupni linkovi

Napolitano: Napad Nigerijca nije bio dio veće zavjere


Američka ministarka za unutrašnju bezbjednost Dženet Napolitano izjavila je danas da nema indicija da je pokušaj jednog Nigerijca da na Božić uništi avion koji je letio ka Detroitu dio veće terorističke zavjere.

Napolitano je odbila da kaže da li nigerijski državljanin Omar Faruk Abdulmutalab ima veze sa Al-Kaidom, rekavši da je istraga u toku.

Ona je potvrdila da u avionu američkog avioprevoznika koji je u petak letio iz Amsterdama u Detroit nije bilo zvaničnika za bezbjednost, jer oni nisu prisutni na svakom letu.

Napolitano je izjavila i da su, i pored toga što je Nigerijac uspio da u avion unese eksploziv, komercijalni letovi bezbjedni.

SAD ispituju koje bezbjednosne mjere su primijenjene u Amsterdamu, gde je Nigerijac ušao u avion, dodala je američka ministarka za unutrašnju bezbednost.

Nigerijac Omar Faruk Abdulmutalab je pokušao da aktivira eksploziv na letu Amsterdam-Detroit, ali su ga u tome spriječili putnici.

On je uhapšen odmah po slijetanju aviona američke kompanije Nortvest Erlajns na aerodrom u Detroitu, a agentima Federalnog
istražnog biroa priznao je da je povezan sa Al-Kaidom.

Nakon tog osujećenog pokušaja napada, SAD su uvele dodatne mjere bezbjednosti u aviosaobraćaju.
XS
SM
MD
LG