Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Katolici slave Božić

update

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Svečenu ceremoniju obeležio je i incident kada je jedna žena oborila Papu na putu do oltara.

Žena koja je oborila Papu na zemlju u utorak veče na ponoćki u Vatikanu je pokušala da napdne Benedikta XVI na istom mjestu i prošle godine. Dvadesetpetogodišnja Suzana Maiolo nakon napada je hospitalizovana, jer je, kako je saopštio portparol Vatikana, mentalno poremećena.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI na kratko je oboren na zemlju dok je ulazio u Baziliku Svetog Petra u Vatikanu gde je dva sata ranije nego što je uobičajeno, na Badnje veče po Gregorijanskom kalendaru, služio misu.

Papu je, dok se u koloni sa drugim crkvenim velikodostojnicima kretao ka oltaru, napala žena koja je preskočila bezbednosnu barijeru, i uprkos intervenciji obezbeđenja uspela da se probije do Benedikta i da ga povuče za odoru. U pometnji je na pod oboren i francuski kardinala Rože Ečegaraj kojemu je, kako se navodi, naprsla kost na nozi, a papa je pošto se nepovrijeđen podigao, nastavio liturgiju.Prema riječima BBC-jevog izveštača iz Vatikana, nastupila panika koja je trajala nekoliko trenutaka - hor je prestao da peva, u bazilici se čuo kolektivni uzdah okupljenih vernika, dok su pripadnici obezbedjenja potrčali ka papi da vide šta se desilo.

BBC-jev izveštač primećuje da je pontif "očito bio vrlo uznemiren zbog incidenta" i da je tokom propovedi nekoliko puta zamucnuo. Italijanska novinska agencija ANSA navela je da policija u Vatikanu ispitivala ženu koja je oborila papu i da je ona reakla da je htela da zagrli poglavara katoličke crkve.

Bezbjednosne službe navode da iako je bio napadnut Benediktov život nije bio u opasnosti. Agnecije medjutim ukazuje da je ovo najozbiljniji slučaj narušavanja papine bezbednosti u poslednjih nekoliko godina. Dvadesetpetogodišnja Suzana Maiolo nakon napada je hospitalizovana

Papa Benedikt je danas na Trgu svetog Petra u Rimu održao tradicionalno obraćanje "Urbi et orbi" “Gradu i svijetu”. U sinoćnjoj propovijedi Papa je između ostalog poručio da su "sukobi i odsustvo pomirenja u svijetu posledica činjenice da smo zaglavljeni u svojim interesima i stavovima, u svom malom ličnom svetu".

Misa na Badnje veče sinoć inače održana umjesto u ponoć kao što je uobičajeno, prvi put u istoriji, dva sata ranije. Zvaničnici u Vatikanu kažu da je odluka doneta da bi se umanjio pritisak na papu, koji će skoro napuniti 83 godine i u ovo doba godine ima puno obaveza. Oni odučno negiraju da je to znak da je papino zdravlje narušeno.

GUŽVE I VESELO RASPOLOŽENJE U GRADOVIMA HRVATSKE

Najveći hrišćaski praznik svečano je obeležen i u Hrvatskoj gde su u većini gradova bile su gužve, uz kuvanje bakalara i pesmu. Ispred Kneževa dvora u Dubrovniku tradicionalnom kolendom prisutne je uveseljavala muzika ansambla Libertas.

Na zadarskoj Kalelargi najbolji tamošnji kuvari odmerili su snage na bakalarijadi, objavio je HRT.

U Sarajevu, nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je sinoć u Sarajevu misu ponoćku u katedrali Srca Isusovog.

"Neka mir zavlada u ovoj zemlji, izranjenoj, rastrganoj, te zatrovanoj raznim interesima trgovanja", poručio je Puljić.

On je molio za mir i suživot u slozi i ljubavi, te da u ljudima živi "radost Božića svakog dana".

Pujić je rekao da savremeni čovek često zna lutati u tami greha, nesigurnosti i životne neizvesnosti, te da "poruka rođenja deteta Božjeg sve vise dobija na važnosti jer nas iznova vraća istinskim vrednostima i nudi nam prosvjetljenje".

"Darovi i bogatstvo ništa ne znače ako tu nema srca", kazao je Puljić.
XS
SM
MD
LG