Dostupni linkovi

Jakić za RSE: Bojim se da susret Tadić-Mesić nije izgledan


Tomislav Jakić
Tomislav Jakić
Savetnik predsednika Hrvatske za međunarodne odnose Tomislav Jakić izjavio je za RSE da je do daljeg odložen mini samit predsednika Albanije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Kosova koji je trebalo da se održi u Prizrenu 8. januara iduće godine.

Kosovo su priznale zemlje u okruženju ali do sada, izuzev predsednika Albanije, ni jedan predsednik iz regiona nije posetio Prištinu. Podsećamo, priznanje Kosova od strane Crne Gore i Makedonije dovelo je do žestoke reakcije Beograda, proterivanja ambasadora iz Srbije. Tomislav Jakić je potvrdio i da je predsednik Hrvatske Mesić pomerio svoju posetu Prištini sa 7. januara na 8. januar zbog negativne reakcije Beograda, jer se prvobitni datum posete poklapao sa pravoslavnim Božićem.

RSE: Da li imate informacije zašto je došlo do odlaganja mini balkanskog predsedničkog susreta u Prizrenu?
Jakić: Točne informacije ne, ali mogu pretpostaviti da je reč naprosto o tome da je to ideja koja traži više vremena za konkretizaciju i realizaciju . Mi smo bili obavešteni o tome kao o ideji , ali da dobijete nekoliko predsednika zajedno na jednom mestu , morate uskladiti rasporede njihovih aktivnosti, što nije uvek jednostavno.

RSE: Kažu da iza odlaganja samita za nekoliko meseci, što bi moglo značiti i za duži period, stoji osetljivost Crne Gore i Makedonije kojima je stalo da ne naruše odnose sa Beogradom. Da li odlazak u oproštajnu posetu hrvatskog predsednika Prištini, prvog predsednika jedne države na teritoriji bivše Jugoslavije koji je u zvaničnoj poseti Kosovu, znači da Stjepanu Mesiću nije stalo da ne naruši odnose sa Beogradom?
Jakić: Ne, nikako, to se na taj način apsolutno ne može tumačiti. I Republici Hrvatskoj i predsedniku Mesiću osobno iznimno je stalo do dobrih odnosa sa Srbijom. Konzistentno, tokom celog mandata, predsednik Mesić je upozoravao na važnost naših odnosa sa Srbijom i radio je u smjeru jačanja tih odnosa. S druge strane, predsednik Mesić je realističan i pragmatičan političar i od njega se ne može očekivati da zatvori oči pred realnostima. Kosovo kao samostalna država jeste realnost. Poziv kosovskog vrha postoji već godinu dana i predsednik ga je prihvatio i to je sve.
Mi nikakve najave sa strane Beograda nemamo da bi postojala volja da se održi bilateralni susret. Ta volja, moram naglasiti, sa hrvatske strane i dalje maksimalno postoji.

Razloge zbog kojih Crna Gora i Makedonija u ovom trenutku ne mogu prihvatiti ideju o regionalnom samitu ja, naravno, ne mogu komentirati.

RSE:Da li su na odlaganje posete sa sedmog na osmi januar uticali negativni komentari u Srbiji povodom tajminga “ posete baš na pravoslavni Božić”?
Jakić: Mi smo, svakako, i te reakcije imali u vidu, mada i dalje smatramo da su one bile neosnovane jer sama činjenica da vam gost dođe u kuću na dan kada slavite blagdan se nigde ne shvaća provokacijom, prema tome ni ovde to ne bi bila provokacija. Međutim, budući da smo videli da službena Srbija to shvaća na negativan način, mi smo pomaknuli posetu za jedan dan.

RSE: Šta je sa oproštajnim susretom predsednika Srbije i predsednika Hrvatske? Da li je on izgledan ili apsolutno ne?
Jakić: Ja ne mogu reći apsolutno ne, ali mogu reći da se bojim da nije izgledan. Mogu reći i to da je početkom ove godine bilo prilično čvrsto dogovoreno da predsednik Tadić dođe u svibnju, dakle u maju u Zagreb i da predsednik Mesić negde u jesen uzvratno poseti Beograd. Nakon toga je predsednik Tadić prebacio datum svojega poseta od maja na juni , pa je onda prebacio od juna na septembar, pa je u septembru otišao u Ljubljanu, ali ne u Zagreb. Dvojica predsednika se povremeno susreću na multilateralnim skupovima kao prije nekoliko dana u Kopenhagenu, ali mi nikakve najave sa strane Beograda nemamo da bi postojala volja da se održi bilateralni susret. Ta volja, to moram naglasiti, sa hrvatske strane i dalje maksimalno postoji.
XS
SM
MD
LG