Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada RS traži zakazivanje referenduma


Vlada Republike Srpske predložila je Narodnoj skupštini tog bh entiteta da raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili da li treba prihvatiti ili odbiti odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se produži mandate stranim sudijama i tužiocima angažovanim na predmetima ratnih zločina u BiH.

U zaključcima Vlade, objavljenim na zvaničnoj web stranici Narodne skupštine, navodi se da vlasti RS imaju zakonsku obavezu da ne prihvate ili ne sprovedu ovu odluku visokog predstavnika.

Vlada RS je u stavovima, koje će Narodna skupština razmatrati na 24. čiji će održavanje biti određeno na sjednici 22. decembra, u cijelosti odbacila kao "neprihvatljive, neustavne i nezakonite" odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka od 14. decembra kada je stranim tužiocima i sudijama u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika, te donio odluke za Mostar.

"Odluka visokog predstavnika je samo još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH prema propisanoj zakonskoj proceduri'', navodi se u zaključku Vlade RS.

Stavovi su sadržani u 28 tačaka koje je Vlada RS usvojila na posebnoj sjednici 14. decembra, istoga dana nakon što je visoki predstavnik saopštio svoje odluke.

"Vlada RS nema zakonsku obavezu da prihvati i sprovede odluke visokog predstavnika i zato ih odbija u cjelosti. Vlada ima ustavnu i zakonsku obavezu da obavlja svoje nadležnosti u skladu sa vladavinom prava. Ova obaveza proističe iz pravnog poretka BiH, uključujući ustave BiH i RS i važeće međunarodno pravo. Iz tog razloga, Vlada ne može da prihvati kao pravno valjane, niti da sprovede odluke i naredbe visokog predstavnika koje nisu u skladu sa pravnim poretkom BiH i entiteta i obavezama BiH prema međunarodnom pravu'', prvi je stav Vlade.

Vlada RS će istrajati na procesuiranju svih ratnih zločina i drugih krivičnih djela pred sudovima koje će procesuirati domaće sudije i tužioci, stoji u stavovima.

"Sud BiH i Tužilaštvo BiH su strana tijela u pravosudnom sistemu BiH, nametnuti odlukama visokog predstavnika mimo Ustava BiH, i zato njihovo funkcionisanje predstavlja pravno nasilje," navodi se u stavovima Vlade RS.

Vladu RS je rekla da je, osim ustavnih i zakonskih odredbi, obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS izraženi zaključcima od 1. oktobra 2009. godine prema kojima će parlament Srpske zakazati javno izjašnjavanje u slučaju da visoki predstavnik nastavi sa nametanem zakona.

"U tim okolnostima svi predstavnici RS u zajedničkim organima BiH povlače se iz rada tih organa zbog toga što ne mogu davati podršku da Bosnom i Herecegovinom upravlja nezakonita OHR-a vlast i oni koji to podržavaju'', zaključak je Vlade RS.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG