Dostupni linkovi

Tužilaštvo podnijelo žalbu na presudu za slučaj Bitići


Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je žalbu na presudu kojom su Sreten Popović i Miloš Stojanović oslobođeni optužbi za ratni zločin u predmetu "braća Bitići".

Tužilaštvo je, navodi se u saopštenju, podnelo žalbu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Dvojica bivših policajaca oslobođeni su presudom Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu od 22. septembra 2009. godine.

Prvobitna optužnica teretila je Popovića i Stojanovića kao "saizvršioce u ubistvu", ali ih je kasnije precizirana optužnica teretila za povredu prava na pravično suđenje i za mučenje.

Braća Ilir, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u Petrovom Selu 9. jula 1999. godine, gde su, dve godine kasnije, u jednoj od dve grobnice pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Braća Bitići su bili američki državljani albanskog porekla i pripadnici takozvane Atlantske brigade, koja je delovala u sklopu Oslobodilačke vojske Kosova.

Uhapšeni su krajem jula 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora, a četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo, gde su ubijeni.
XS
SM
MD
LG