Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Taksisti postigli dogovor s Vladom


Taksi vozila u centru Beograda, foto Vesna Anđić
Predstavnici taksi vozača i Vlade Srbije postigli su večeras dogovor nakon čega su taksisti počeli da se razilaze. Predstavnik Sindikata taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" Branko Vitorović rekao je da je uvođenje fiskalnih kasa odloženo do marta 2010. godine.

Kako je rekao, pregovori o ostalim zahtevima biće nastavljeni. Tokom protesta tasisti su blokirali Nemanjinu ulicu, od Kneza Miloša do Trga Slavija, a zbog protesta saobraćaj se odvijao otežano.

Taksisti i autoprevoznici organizovali su danas štrajk u Beogradu i u više gradova Srbije, zahtevajući da se ukine obaveza uvođenja fiskalnih kasa do početka 2013, da se sa ulica uklone taksisti koji rade bez dozvole i iz drugih su gradova, da se utvrdi minimalna cena usluga i da se ukine taksa na luksuz i plin prilikom registracije vozila.

Hiljade taksista širom Srbije svojim vozilima blokiralo je tokom celog dana saobraćaj u više od 25 gradova. U iščekivanju rezultata pregovora sa predstavnicima vlade taksisti su rekli da ih ni niske temperature neće ih omesti u nameri da istraju u štrajku do ispunjenja zahteva. Jedan od taksista za RSE kaže:

"Dvedest pet gradova Srbije je uzelo učešće u ovom, protestu. Ne datira ovo samo od danas, ovo datitra već duže vreme, ali već je previšilo meru."


RFE: Kako danas žive taksisti?

"Pa kako, kao svaki prosjak, to mogu da vam potvrde, pitaj ovoga u Donjem Milanovcu kako živi takstista, pa njemu dajte fisklanu kasu da kupi za 200 evra. On i ne zaradi za tri meseca dvesta evra. Ima nas dosta, dosta. Zadnji su tamo bili kod Brankovog mosta."

RFE: Nameravate ostati do kraja, a hladnoća?

"Pa dok se ne ispune uslovi."

RFE: Šta mislite kako će reagovati Beograđani?

"Pa kao i ja kad reagujem kada je gužva.Malo će da nas psuju ali se drugačije ne može. Zemlja Srbija, svoja prava jedino blokiranje, izvinjavamo se Beograđanima, svima. Ovo je naš grad ali nemamo drugačiji način."

BEOGRAĐANI PODELJENI

Blokada saobraćajnica u centru Beograda ispred zgrade vlade Srbije trala je od 10 sati do večeras. Ishod prethodne runde bio je bezuspešan, jer su predstavnici Sindikata taksi-vozača i autoprevoznika nezadovoljni što je njihove zahteve primila sekretarka vlade.

U protestnoj vožnji u Novom Sadu učestvovalo je oko 200 taksista, u Nišu više od 300. Protestovali su taksisti u Vranju. Beogradski kažu da će na ulici ostati do ispunjenja zahteva, što znači saobraćajni kolaps u širem centru grada.

Ispred zgrade Vlade je nekoliko policajaca.Propuštaju se samo vozila prioriteta, odnosno vozila hitne pomoći i vatrogasci. Beograđani su pomalo besni ali i podeljeni oko zahteva taksista.

"Treba da im se izađe u susret, ali ne na ovakav način. Stara sam, ne znam kako da odem u Zemun. Meni se smučile te demonstracije. Šta hoće?"
Blokiran grad

"Svako treba da dobije svoja prava. Svi protestuju, svi traže svoja prava."

"Verovatno imaju razloga. Jest da kradu, muvaju i svašata rade ali moraju od nečega da žive i ja podržavam ovo."

Iz Poreske uprave poručuju da su neopravdani razlozi za protest jer zakon predviđa obaveznu fiskalizaciju. Zoran Vasić iz Poreske uprave je u jedoj televizijskoj emisiji preneo:

"Poreska uprava mora da postupa po zakonu, a ima svoje mišljenje zašto se to radi. To je vezano, pre svega, da se ne prikazuju svi prometi koji se obavljaju, kao legalno ostvareni prometi nego ostaju u nekoj sivoj zoni."

Gradske vlasti Beograda smatraju proteste taksista nedopustivim. Oni su naveli da su svoj deo obaveza prema taksistima ispunili i poručuju da niko ne sme da ispašta zbog blokada u gradu.
XS
SM
MD
LG