Dostupni linkovi

Brač na listi otoka iz snova


Časopis „Islands“ piše da je Brač jedan od najljepših i najvećih otoka u Dalmaciji, Photo: braconline.com.hr
Časopis „Islands“ piše da je Brač jedan od najljepših i najvećih otoka u Dalmaciji, Photo: braconline.com.hr
Američki časopis „Islands“, koji se tiska u milijunskoj nakladi i čita se po cijelom svijetu, uvrstio je hrvatski otok Brač među 10 najpoželjnijih otoka za život na svijetu.

Brač se našao u društvu s Big Pine Key na Floridi, Kreti u Grčkoj, Waiheke na Novom Zelandu, Curacao u Nizozemskim Antilima, Maui na Havajima, Nevis na Karibima, Lomgkawi u Maleziji, Grand Cayman u Karipskom moru i Palau u Tihom oceanu.

To su otoci koje “Islands“ naziva otocima iz snova.

Pogled ispred konobe na Vidovoj Gori
Časopis „Islands“ kaže da je Brač poželjan za život zbog čistoće zraka i mora. Pišu da je to jedan od najljepših i najvećih otoka u Dalmaciji, ali su zaboravili navesti i da je to najviši otok na Jadranu - s Vidovom gorom visokom 778 metara.

Na Vidovoj gori je konoba, a u njoj smo za jedne skitnje Bračem našli Nikšu Garafulića:

„Sa Vidove gore, za vedrog dana, poslije kiše, vide se farovi talijanskih automobila, vidi se Korčula, Lastovo, Sušac, Jabuka, Palagruža - sve se vidi.“

„Islands“ u bogatoj gastronomskoj ponudi Brača izdvaja ribu, školjke, sir i domaću janjetinu:

„Na Vidovoj gogi najveći specijalitet je janjetina. Držimo i domaći sir. Brački specijalitet su iznutrice obmotane trbušnom maramicom i crijevima, pečene na ražnju.“


Ulje, vino i zanimljive crkve..


Kad već spominjemo bračku gastronomsku ponudu, ne smijemo propustiti priliku da spomenemo ulje. Uvijek ga treba reklamirati, kao u onom vicu o štedljivom Bračaninu, kad je udovica na osmrtnicu dodala: "Prodajem ulje".

„Imamo nešto maslina i imam 8,5 litara ulja u konobi, ali ne znam gdje ću ga prodati. Svako misli - imaš ulja i dobro ćeš živjeti - ali neće ga niko, gdje ću ga prodati“, kaže Tonka Valerijev iz Ložišća.

Amerikanci hvale još crno vino i zanimljive crkve.

Ističu da Bračani znaju uživati pijući kavu u kafićima na rivama. No, trebali su po užitke zagrebati malo i u unutrašnjost, recimo u Ložišća, u vrijeme karnevala, govore nam uz Tonku, Magdalena Rakela i Merica Bogdan:

„Svuda je bilo pašticade, pića, ića, stvarno je bilo odlično. Bila su dvojica sa harmonikom. Imali smo i karnevalušu, ali to su nam sigurno podmjestili muški jer nisu stavili muškog karnevala, nego žensku. Naečer je bio ples. Bilo je prekrasno. Sve je prošlo bez žrtava. To je bilo najvažnije.“


„Običaj je takav da svako nešto napravi. Makarona se napravi velika teča od 20 litara. Svako nešto da, do 100 kuna, kako ko može. Stvarno bude super.“

Lijepo je zimi, ali turisti na Brač dolaze obično ljeti, često na jednu od najljepših mediteranskih plaža, na Zlatni rat u Bolu.

„Zadovoljan sam plažom u Bolu“
, kaže mladi turist iz Dueseldorfa.


Ko ga jednom vidi, uvik mu se vraća...


Turisti dolaze i donose novac, ali ima na Braču snaga koje se ne predaju tim izazovima, i to su primijetili američki novinari - život je tamo opušteniji.

„Jedva čekam da se spusti temperatura i da svi idu kući“
, rekao nam je stariji Boljanin.

Naravno, ne teku po Braču sami med i ovčje i kozje mlijeko. Ima i problema kad se ljeti zapali trava oštrica, kako nam kaže jedan vatrogasac:

„To je kao da si se polio benzinom i upalio šibicu.“


Ima problema i u moru. Valja se obraniti od zagađenja koje, ipak prijeti, kaže nam ribar iz Bobovišća:

„To najbolje vidimo tamo gdje se hrane ribe. Nisu normalne ove druge ribe koje dođu blizu tog gojilišta za ribe, koje jedu tu hranu. Kada bukvu spremate za jelo, čak ni muhe neće na nju.“


Brač je, unatoč ovim sitnicama, kao ugodno mjesto za življenje dobio veliku reklamu u časopisu „Island“. Za očekivati je da mu poraste cijena. Supetarski župnik, don Ivan Eterović:

„Ako navale stranci, mogu da unište ovo što imamo, ako zagade ove uvale. Treba sačuvati Brač od devastacije prirode, a najviše uvale.“

Brač je otok koji se lako zavoli, neka je - pjesma kaže - ljubav bol:

„Ljubav je bol,
sa moga Brača,
ko ga jednom vidi,
uvijek mu se vraća.“
XS
SM
MD
LG