Dostupni linkovi

Nove žrtve gripe u BiH, nema epidemije


Dvije osobe umrle su u utorak i srijedu na infektivnoj klinici kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu od virusa gripe tipa H1N1, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva od te bolesti u Bosni i Hercegovini povećan na jedanaest.

Iz kliničkog centra u Sarajevu potvrđeno je kako su usljed komplikacija prouzročenih virusom nove gripe umrle jedna djevojka te jedna žena srednje životne dobi.

Obje pacjentice primljene su na infektivnu kliniku u teškom stanju i danima su bile na odjelu intenzivne skrbi. Prema podacima kojima raspolažu ministarstva zdravstva Federacije BiH i Republike Srpske, u BiH je do sada registrirano oko 900 slučajeva oboljenja od nove gripe.

Federalni koordinacijski tim koji prati stanje gripe u srijedu je zaključio kako još nema uvjeta za proglašenje epidemije nove gripe s obzirom da je u nekom županijama zabilježen i pad broja oboljelih.

S obzirom na potpuno decentralizirani sustav odlučivanja u ovom području, Republika Srpska također sama odlučuje hoće li proglasiti epidemiju.
Cjepljenje protiv virusa nove gripe ni u jednom entitetu u BiH još nije počelo jer se prve isporuke cjepiva očekuju tek u siječnju.
XS
SM
MD
LG