Dostupni linkovi

Tajm: Ben Bernanke ličnost godine u 2009



Direktor Federalnih rezervi SAD Ben Bernanke proglašen je danas za ličnost godine u 2009. u izboru američkog časopisa Tajm zbog načina na koji je vodio američku centralnu banku tokom finansijske krize.

"Recesija je bila tema godine", istakao je glavni urednik Tajma Ričard Stengel u saopštenju, ocenjujući da bi "stvari bile gore bez Bena Bernankea.

Imamo retku priliku da konstatujemo tačnost klišea prema kojem su oni koji ništa nisu naučili iz istorije, osuđeni da je ponavljaju", dodao je Stengel i ocenio da Bernanke "ne samo da je izvukao pouku iz istorije vech ju je i sam napisao".

Diskretan čovek, kako ga opisuju agencije, predsednik američke centralne banke je veliki poznavalac krize iz 1929.

Časopis Forin polisi smatra Bernankea najuticajnijim svetskim misliocem u 2009. pošto je "sprečio novu Veliku depresiju".

Američki predsednik Barak Obama proglašen je prošle godine za ličnost godine, a tu titulu su prethodnih godina poneli Vladimir
Putin, Bono, Džordž Buš, Bil Klinton, Džimi Karter.

Nagrada koja je ranije nosila naziv Čovek godine, ustanovljena je 1927.

Medju dosadašnjim dobitnicima bilo je i osoba koje nisu donele svetu dobro, poput Hitlera 1938. i Staljina koji je dva puta poneo tu
titulu 1939. i 1942.

Tajm je 31. decembra 1999. proglasio Alberta Ajnštajna za ličnost veka, a među kandidatima su bili Frenklin Ruzvelt i Mahatma Gandi.

Ruzvelt je inače jedina ličnost koja je tri puta ponela tu titulu 1932, 1934. i 1941.
XS
SM
MD
LG