Dostupni linkovi

Iran: Američke sankcije neće nam naškoditi


Prva iranska offshore platforma u Kaspijskom moru
Prva iranska offshore platforma u Kaspijskom moru
Potpredsjednik ogranka za investicije u iranskj naftnoj kompaniji Hojatola Ganimifirad rekao je danas da američke sankcije Iranu na uvoz goriva neće izazvati probleme jer Teheran ima brojne snabdjevače.

Predstavnički dom američkog Kongresa juče je odobrio zakon kojim se uvode sankcije stranim kompanijama koje pomažu u isporuci goriva Iranu i to je mjera kojom se poslanici nadaju da će odvratiti Teheran od nuklearnih ambicija.

"SAD neće uspjeti. Imamo dugu listu snabdjevača gorivom", rekao je Ganimifirad.

Iran je peti na svijetu po izvozu nafte, ali nema dovoljno rafinerija da bi ispunio potražnju za gorivom na domaćem tržištu zbog čega mora da uvozi do 40 odsto od ukupne potrošnje benzina.

Derivate većinom uvozi od europskih tvrki kao što su Vitol, Trafigura, Total i British Petroleum.

S novom zakonskom mjerom proširuju se važeće američke sankcije, kojima se kažnjavaju tvrtke koje ulože najmanje 20 milijuna dolara godišnje u iranski energetski sektor.

Prema predloženim novim sankcijama, odlukom predsjednika Baracka Obame tim tvrtkama može biti zabranjeno poslovanje sa SAD-om, ili im se može blokirati financijska pomoć američkih institucija.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kazala je kako je zakon jasan signal Teheranu da će SAD iskoristiti sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi zaustavio Iran u razvoju nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG