Dostupni linkovi

U Kopenhagenu nastavljeni razgovori


Razgovori na konferenciji UN o klimi nastavljeni su večeras poslije protesta zemalja u razvoju, što je dovelo do privremenog prekida samita.

Razgovori su ograničeni na neformalne konsultacije o proceduralnim pitanjima, posebno u vezi sa Protokolom iz Kjota, na zahtjev zemalja u razvoju.

Grupa 77 i Kina, koji nastupaju u ime zemalja u razvoju, kažu da Danska, kao domaćin konferencije, krši demokratski proces i potiskuje razgovore o Protokolu iz Kjota u drugi plan, prenosi Bi-Bi-Si.

Neki delegati izjavili su da mora da se pregovara još mnogo prije zaključenja samita. Blok G77 i Kine, koji čini 130 zemalja, suspendovali su svoju saradnju na samitu, optužujući organizatore za pokušaj formulisanja sporazuma iza zatvorenih vrata.

EU i razvijene države promovišu ideju usvajanja potpuno novog sporazuma, koji bi trebalo da zamijeni Protokol iz Kjota. Zemlje u razvoju strahuju da će izgubiti mnoge povlastice koje su dobile njegovim potpisivanjem 1997. godine.

One naglašavaju da je Protokol jedini međunarodno obavezujući instrument koji je uticao na smanjenje karbonskih emisija i da sadrži funkcionalne mehanizme za dotok investicija i projekata čiste energije u siromašne zemlje.
XS
SM
MD
LG