Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optužnica za zločin U Prijedoru


Protiv bivšeg pripadnika MUP-a Republike Srpske Duška Kesara podignuta je optužnica za učešće u ubistvu troje muslimanskih civila u Prijedoru 1994.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine optužnicom tereti Kesara (46) da je bio inicijator i jedan od saizvršilaca tih ubistava, zajedno sa Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom i Radoslavom Kneževićem, pripadnicima iste oružane formacije - rezervnog sastava MUP-a RS, čime je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kesar je, kako se navodi, u noći između 30. i 31. marta 1994. godine u Prijedoru, po prethodnom dogovoru "da idu da ubiju Muslimane", prvo bacio bombu, a potom eksplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića, da bi zatim "mučki, udarcima tupo-tvrdim predmetima i oštrim sečivom, ubili Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin".

Okružni sud u Banjaluci je 2005. godine osudio Radakovića, Krndiju i Kneževića, a Vrhovni sud Republike Srpske 2006. godine pravnosnažno okončao postupak, u kojem im je izrečena kazna od ukupno 50 godina zatvora.

S obzirom na to da je Kesar, sa prebivalištem u Novom Sadu, u međuvremenu stekao državljanstvo Srbije, on je bio nedostupan pravosudnim organima Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG