Dostupni linkovi

Ročište u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač"


Sudsko vijeće Haaškog suda (ICTY) u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" sazvalo je za petak poslijepodne ročište čija će svrha
prvenstveno biti da se čuju stavovi i argumentacija vezani uz nalog o "zamrzavanju" situacije, a tužiteljstvo mora do petka u podne
dostaviti odgovor na podnesak obrane generala Gotovine glede sub-poene za glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, objavio je predsjedavajući sudac Alphons Orie.

"Ročište će biti u petak nakon što primimo odgovor tužiteljstva, a tu bi bila uključena i RH", rekao je Orie i podsjetio na "ozbiljnost i hitnost situacije".

"Zamrzavanje" situacije odnosi se na zahtjev obrane Gotovine da, zbog "kompromitiranja odnosa između zastupnika i klijenta i zaštite informacija", sudsko vijeće hrvatskim vlastima naloži obustavu postupaka protiv članova njihovog tima i prekid pretraživanje sadržaja oduzetih računala i dokumentacije.

Gotovinina obrana također je tražila da sudsko vijeće glavnom tužitelju izda obvezujući nalog da 16. prosinca, kada je zakazano ročište na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika, predoči dokumente koje sadrže navodne upute hrvatskoj vlasti o tome kako provoditi istragu o tim dnevnicima.
XS
SM
MD
LG