Dostupni linkovi

SDP Crne Gore u partiji evropskih socijalista



Socijaldemokratska partija (SDP) primljena u članstvo Partije Evropskih socijalista (PES), a njen lider, Ranko Krivokapić, izabran je za člana Predsjedništva, kog čine predstavnici socijalističkih partija zemalja Evropske unije.Iz SDP-a je saopšteno da se, članstvom u PES, ta stranka „još jednom legitimiše kao partija sa zavidnim međunarodnim renomeom“.

“Ovim činom crnogorske socijaldemokrate omogućavaju i Crnoj Gori da dobije svoj glas na značajnom mjestu odlučivanja o njenoj evropskoj budućnosti“, kaže se u saopštenju. Krivokapić je tokom Kongresa, kako je navedeno, razgovarao sa prvim potpredsjednikom Evropskog Parlamenta (EP) Đanijem Pitelom.

„Tokom susreta je istaknut značaj nedavne odluke o liberalizaciji viznog režima i iskazana spremnost da Evropski Parlament u nastupajućem periodu pruži podršku crnogorskoj Skupštini u jačanju njenih kapaciteta neophodnih za naredne faze integracije ka EU“, saopšteno je iz SDP.Krivokapić je kazao da očekuje da će EP, sa ojačanom ulogom nakon usvajanja Lisabonskog sporazuma, biti pravi reprezent zemalja koje streme ka članstvu u Uniji.

Predsejnik crnogorske Skupštine sreo se u Pragu i sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i predsjednikom austrijskog Parlamenta Barabarom Pramer, te predsjednicima hrvatske SDP Zoranom Milanovićem i albanske Socijalističke partije Edi Ramom.

„Te susrete Krivokapić je iskoristio da ponovi ključne spoljnopolitičke prioritete Crne Gore kao i potrebu da sve zemlje regiona treba u potpunosti da se fokusiraju na integracione procese“, navedeno je u saopštenju.

Krivokapić je kazao da Evropski projekat može biti potpun samo ako u njemu mjesto nađe i Zapadni Balkan, dodajući da Crna Gora, „svojom politikom dobrosusjedstva i kooperativnosti sa strukturama EU daje dobar primjer potrebi inteziviranja politike proširenja Unije“.
XS
SM
MD
LG