Dostupni linkovi

Što prije postići novi START


Dmitry Medvedev i Barack Obama u Singapuru, 15. novembra
Dmitry Medvedev i Barack Obama u Singapuru, 15. novembra
Američki predsjednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitri Medvedev izrazili su čvrstu namjeru da novi sporazum o strateškom naoružanju što prije stupi na snagu i da će u tom smislu biti nastavljene konsultacije, saopšteno je iz Kremlja, nakon telefonskog razgovora dva lidera.

"Prepoznajući našu zajedničku rješenost da podržimo stratešku stabilnost između dvije zemlje mi izražavamo principijelnu opredjeljenost da nastavimo da radimo zajedno u duhu Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja /START/ nakon njegovog isteka", navodi se u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora oba lidera izrazila su zadovoljstvo aktivnim djelovanjem pregovaračkih timova dvije zemlje o isteku sporazuma START, koji je postignut 1991. godine.

Dva lidera složila su se da treba dati novi podsticaj pregovorima u Ženevi kako bi se što prije okonačle pripreme za postizanje novog sporazuma.

Razgovori o novom START-u nastaviće se i nakon 5. decembra, kada ističe ovaj sporazum, rekao je izvore u ruskom Ministarstvu inostranih poslova agenciji Itar tass.

"U Ženevi se nastavlja osma runda pregovora o ovom pitanju kojom predsjedavaju direktor odjeljenja za bezbjednost i razoružanje ruskog Ministarstva inostranih poslova Anatolij Antonov i pomoćnik američkog državnog skertara Rouz Gotemeler", navodi isti izvor, dodajući da će konsultacije najvjerovatnije biti održane i naredne sedmice.
XS
SM
MD
LG