Dostupni linkovi

Bundestag obazriv prema zapadnom Balkanu?


Poslanici Bundestaga večeras nisu prihvatili nacrt deklaracije koju je podnela opoziciona Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kojom se od vlade traži da u većoj meri podrži uključivanje zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Poslanici vladajuće konzervativno-liberalne koalicije su, odbacujući predlog socijaldemokrata, istakli da načelno podržavaju dalju EU- integraciju zemalja zapadnog Balkana, ali da žele da taj proces teče obazrivo, dugoročno i bez automatizma.

"Mi jesmo za jasne evropske perspektive, ali čvrstih obećanja o prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU sa nema neće biti", rekao je poslanik Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, Peter Bajer.

Socijaldemokrate su u nacrtu deklaracije, koji je potpisao donedavni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer predložili da Bundestag od vlade zatraži da joj politička i privredna stabilizacija zapadnog Balkana postanu prioritet, kao i da vlada izričito osnaži obećanje sa samita EU u Solunu 2003. o
evropskoj perspektivi regiona.

Oliver Lukšić, poslanik Liberala čiji je šef Gido Vestervele, ministar inostranih poslova u novoj vladi, rekao je da njegova stranka "ne odustaje od obećanja iz Soluna" i da "dugoročni cilj ostaje uključnje celog zapadnog Balkana u EU".

"Zapadni Balkan ne sme da postane neevropsko ostrvo usred Evrope. Ali, širenje nije cilj samo sebi. Ono mora da se orijentiše isključivo prema kopenhagenskim kriterijuma. širenje je za nas načelno otvoren proces, koji mora da teče obazrivo", rekao je Lukšić.
XS
SM
MD
LG