Dostupni linkovi

Brammertz govorio pred Vijećem sigurnosti UNGlavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammerz je obraćajući se Vijeću sigurnosti UN istaknuo pozitivne pomake koje je učinila Srbija u nastojanju da pred lice pravde privrede preostale haške bjegunce. Naglasio je da Ratkao Mladić treba biti uhapšen i da mu je mjesto na istom sudjenju kao i Karadžiću.

Zahtjevi tužilaštva brže se ispunjavanje, šalju se dokumenti. Tužilaštvo priznaje napore koje organi Srbije provode u lociranju haškog optuženika, ali i dalje ostaje zadaća hapšenje preostalih bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Brammertz je u ocjeni suradnje Hrvatske s Tribunalom , naveo kako još uvijek nije ostvaren “ bitan napredak", te da proširena istraga koju vode hrvatske vlasti ima "ograničene rezultate" u potrazi za "topničkim dnevnicima" iz Oluje. Ipak, pozdravio je osobnu inicijativu premijerke zbog osnivanja grupe koja bi trebala raditi na istrazi.

Glavni tužilac je kazao da Bosna i Hercegovina suradjuje sa tužilaštvom , ali je izrazio zabrinutost što medjunarodnom osoblju koje radi na istrazi o ratnim zločinima nije produžen mandat i nakon 31. prosinca 2009.


XS
SM
MD
LG