Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prava invalida kroz primenu zakona


Podgorica - protestna šetnja za bolji i pravedniji život
Organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom šetnjom su obilježile su 3. decembar, Međunarodni dan invalidnih osoba i ujedno su Vladi uputili više zahtjeva u cilju poboljšanja svog položaja.

Jedan od ključnih problema osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori jeste izostanak primjene zakona koji se odnose na tu populaciju, kao i izostanak zapošljavanja lica za posebnim potrebama.

Prema posljednjim procjenama od ukupnog broja stanovnika Crne Gore deset odsto je osoba sa invaliditetom. Iako je u prethodnih godinu dana usvojen niz akata koji se odnose na položaj osoba sa invaliditetom primjetno je ne sprovođenje odredbi tog zakona. Tako je prema riječima Božidara Dende sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom:

"Stekli su svi formalno pravni uslovi da taj zakon počne da se primjenjuje i u praksi i da daje rezultate, međutim, do današnjeg dana, do 3.decebra 2009.godine još nijedno lice sa invaliditetom u Crnoj Gori nije zasnovalo radni odnos po dejstvu toga propisa. Pozivamo da u što kraćem roku bude usvojen i zakon o zaštiti od diskriminacije osoba sa invaliditetom jer su pune dvije godine, pa i malo više, od kako u formi inicijalne verzije nacrta toga zakona, taj propis figurira", rekao je Dende.

ZA OBRAZOVANJE I RAD

Udruženja koja okupljaju osobe za invaliditetom su tražili sastanak sa premijerom Milom Đukanovićem kako bi Vladi predali nekoliko zahtjeva čijim bi se ispunjavanjem znatno poboljšao položaj ove populacije u društvu. Tako je predsjednik Udruženja slijepih Crne Gore Fadil Mučić pozvao društvo da se ne odriče učešća i doprinosa osoba sa invaliditetom:

"Osobe sa invaliditetom i u produkcionom i u kreativnom i u svakom drugom procesu ili aktivnosti dio su onoga što čini našu zajednicu, što čini njen integritet i njene mogućnosti. Ako se društvo liši našeg učešća i našeg doprinosa onda će društvo samo sebe da hendikepira, a ne nas, ne osobe sa invaliditetom. Mi nećemo da budemo diskriminisani i marginalizovani, mi hoćemo da budem prisutni svojom aktivnoštu, nego i svojim doprinosom ne samo sebe radi nego cijele zajednice i društva", rekao je Mučić.

Nakon što su osobe za invaliditetom prošetale centralnin podgoričkim trgom okupljenima se obratio i ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović koji je potvrdio spremnost Vlade da se u narednom periodu još više učini na poboljšanju njihovog statusa:

"Naš prioritet u budućnosti će biti svakako vaše obrazovanje i vaš rad. Mislim da tu moramo baciti težište, stvoriti uslove da se mlađi školuju i da se stvorimo uslove da se značajan broj osoba sa invaliditetom i zaposli", objasnio je Numanović.

Ono što, između ostalog, potvrđuju da se sa jedne strane usvajaju dokumenti i zakoni, a da se istovremeno i teško sprovode, je slučaj sa službenicom opštine Podgorica Marijanom Mugošom što za Radenka Lackmanovića predstavlja događaj godine:

"Događaj godine, pogotovo kada se tiče osoba sa invaliditetom, a uopšte i stanja ljudskih prava i sloboda jeste problem koji je imala koleginica Marijana Mugoša kada joj je gradonačelnik samovoljno zabranio da uz pomoć psa vodiča, uprkos zakonu za kojeg je i on glasao, dolazi na posao. Srećom, zakon je opet usvojen koji je nešto detaljniji i precizniji tako da ne vjerujem da ima prostora za loše tumačenje."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG