Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro sporazum o izvršenju zatvorskih kazni između Hrvatske, BiH i SrbijeHrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija usuglasile su sve najvažnije točke sporazuma kojima će se osigurati izvršenje pravomoćnih sudskih presuda u slučajevima osoba a dvojnim državljanstvom, potvrdila je u srijedu za Hinu glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

"Sve najvažnije točke sporazuma su usuglašene i oni će biti potpisani do kraja ovog mjeseca, vjerojatno oko 17. prosinca", kazala je Bakić.

Ministri pravosuđa triju država trebali bi u Sarajevu potpisati izmjene i dopune postojećih sporazuma o međunarodnoj pomoći u kaznenim stvarima.
Predviđenim izmjenama bit će definirana obveza svake zemlje potpisnice da uhiti i uputi na izdržavanje kazne one osobe koje su pred sudovima u susjednim državama pravomoćno osuđene a služenje kazne izbjegavaju zlorabeći pogodnosti dvojnog državljanstva.

Ustavi Hrvatske, BiH i Srbije ne dopuštaju mogućnost izručenja njihovih državljana čak i kada su oni pravomoćno osuđeni u drugim državama.

Prema podacima koje je ministarstvo pravosuđa BiH dobilo od hrvatske policije, u BiH se trenutačno krije 46 osoba osuđenih na zatvorske kazne pred sudovima u Hrvatskoj a najpoznatiji među njima su Branimir Glavaš, liječnik Ognjen Šimić, Dražen Golemović i Jozo Ćurković.

Prema evidencijama sudova u BiH, u Hrvatskoj je pak utočište našlo 106 osoba osuđenih u susjednoj državi. Stotinu bjegunaca od pravde iz BiH utočište je našlo u Srbiji a njih 24 u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG