Dostupni linkovi

Prva žrtva H1N1 u Crnoj Gori


U Crnoj Gori registrovan je prvi smrtni slučaj od novog gripa A (H1N1), saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Prema podacima Kliničkog centra (KC) Crne Gore, u ponedjeljak je u Urgentni blok primljen šezdesetpetogodišnji muškarac iz Podgorice sa otežanim disanjem i povišenom tjelesnom temperaturom, koji je, kako navode, bio dugogodišnji dijabetičar i srčani bolesnik.

»Odmah po prijemu dijagnostikovan je upalni proces na plućima, i postavljena sumnja da se radi o infekciji sa virusom novog gripa A(H1N1), nakon čega je hospitalizovan u KC Crne Gore«.Kod pacijenta je dokazana infekcija virusom H1N1.

Kako su saopštili, pacijent je, i pored intenzivnog nadzora i liječenja u KC, u ponedjeljak uveče umro.Iz ove zdravstvene ustanove su saopštili da je registrovano 14 novih slučajeva obolijevanja od novog virusa gripa A (H1N1).Od 1. novembra 2009. godine, kada je registovan prvi slučaj u jesenje zimskom talasu obolijevanja od novog virusa, do danas su potvrđena 92 slučaja.

Iz Instituta su naveli da je u Crnoj Gori ukupno laboratorijski potvrđeno 119 slučajeva obolijevanja od novog gripa, dok su dodatno registrovana 74 slučaja koji se vode kao vjerovatno oboljeli i 32 osobe su klasifikovane kao sumnjivi slučajevi zbog kliničke slike koja liči na grip.

U poslednjoj sedmici novembra zabilježen je značajan porast u broju registrovanih pacijenata od bolesti koja liči na grip i akutnih respiratornih infekcija, u odnosu na prethodnu sedmicu.

U pretposlednjoj sedmici novembra registrovana je 331 osoba sa simptomima koji liče na grip i 1093 osoba sa akutnim respiratornim infekcijama«,navedeno je iz Instituta.
XS
SM
MD
LG