Dostupni linkovi

Smanjuje se broj novih zaraza HIV virusom


Balzamirano tijelo žrtve AIDS-a izloženo je u budističkom hramu Lopburi na Tajlandu, kao znak upozorenja o opasnosti od širenja ove opake bolesti
Balzamirano tijelo žrtve AIDS-a izloženo je u budističkom hramu Lopburi na Tajlandu, kao znak upozorenja o opasnosti od širenja ove opake bolesti
Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-A.

Sudeći prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije kampanja u zaštiti od AIDS-a pokazuje dobre rezultate: broj smrtnih slučajeva je smanjen za 10 posto u posljednjih 10 godina, od 1996-e do danas spašeno je oko 3 milijuna života, a od 2001. je spriječena infekcija kod 200.000 djece.

U izvještaju se, takođe ističe, da su Ukrajina i Rusija suočene sa "rastom epidemije na nacionalnom nivou", pri čemu Ukrajina ima najveći broj oboljelih, čak 1.6 posto od ukupnog broja odraslog stanovništva.

Ipak u svijetu još uvijek postoji nešto više od 33 milijuna oboljelih.

Jedan od najuspješnijih primjera borbe protiv AIDS-a je Bocvana. Na 80 posto teritotije ove zemlje se uspješno vodi kampanja protiv ove bolesti. Broj smrtnih slučajeva je smanjen za 50 posto, broj siročadi se smanjio a dužina života roditelja je produžena.

Broj novih zaraza HIV virusom je u posljednjih 8 godina smanjen za 17 posto.

Dr. Margaret Chan, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije je, naravno, zadovoljna ovakvim rezultatima ali upozorava:

“Ne smijemo dozvoliti da propustimo ovu priliku. Vrijeme je da uduplamo naše napore i sačuvamo jos više života.”

Jedan od značajnih rezultata najnovijih istraživanja jeste u tome da su rezultati uvijek bolji tamo gdje se akcije za prevenciju vode zajedno sa medicinskim tretmanom već zaraženih kao i zajedno sa ostalim zdravstvenim i socijalnim uslugama.

Rano evidentiranje bolesti pokazuje da HIV može bitno uticati na pad smrtnosti novorođenih. Podaci iz Južne Afrike, za 2008. godinu, pokazuju da je u ovoj zemlji na taj način izgubljeno 50.000 života.


Sve rasprostranjenije širenje AIDS-a seksom


Stručnjaci takođe upozoravaju da izolacija onih koji imaju AIDS mora prestati. To se postiže integracijom raznih vrsta unapređenja zdravstvene zaštite sa oboljelima, zaštita djece kao i programi kojima se žele ostvariti zajednički ciljevi.

Zanimljivo je takođe da analize u istočnoj Europi i centralnoj Aziji pokazuju promjenu tendencije širenja AIDS-a. Ranije je epidemija širenja bila uglavnom upotrebom injekcija prilikom drogiranja a sada se bolest širi i među seksualnim partnerima koji su ovisnici o droge.

U dijelovima Azije je epidemija bila vezivana za seks i upotrebu droge a sada je izrazito povećanje zaraženih AIDS-om međju heteroseksualnim parovima.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je finansiranje prevencije postalo neatraktivno. Tako npr. u Swazilandu svega 17% od totalnog državnog budžeta koristi se za borbu protiv AIDS-a kao i na prevenciju.

U Gani je budžet za spriječavanje zaraze ovim virusom smanjen za 43 posto u preiodu od dvije godine.

Stručnjaci koriste i internet za liječenje od AIDS-a. Tako su UN lansirale internet stranicu putem koje se 33 milijuna ljudi, koji danas u svijetu imaju AIDS, povezuju unutar jedne socijalne mreže, razmjenjuju iskustva dijele savjete. Čak se na ovoj internet stranici mogu pronaći i ponude za posao onima koji su zaraženi virusom HIV.
XS
SM
MD
LG