Dostupni linkovi

Gedmin o planiranom napadu na Radio Slobodna Evropa


Češki kontraobavještajci su uspijeli spriječiti teroristički napad na sjedište Radija Slobodna Evropa u Pragu 1999. godine, kojim je svrgnuti irački šef države Sadam Hussein htio ušutkati "Slobodnu Evropu".

Irački ambassador u Pragu Dhia'a al-Dabbas, potvrdio je našem novinaru da je režim osigurao značajna financijska sredstva za ovaj napad na radio. “Poslao je agente iz Bagdada pod diplomatskom krinkom. Jedan od njih je kasnije pobjegao u Beč, a potom u Njemačku gdje je otkrio plan.

Predsjednik Radija Slobodna Evropa Jeff Gedmin istaknuo je kako “ ova priča na vrlo živ , ali i bolan način pocrtava koliko su daleko spremni ići pojedinci da bi prekinuli ono što demokratski svijet smatra da mu pripada -a to je protok pouzdanih i točnih informacija” .

Informaciju o napadu na zgradu radija prije deset godina, danas su objavili glavni češki mediji. Do sada se samo nagadjalo da je takav napad bio planiran, no potvrda je stigla i od čeških službi sigurnosti i objavila ju je u nedjelju jedna od televizijskih stanica.
XS
SM
MD
LG