Dostupni linkovi

Vize prvi korak u reformama


Srećna vest za sve
Srećna vest za sve
Političari, lideri partija, ali i građani Makedoni sa velikim zadovoljstvom su primili vest o ukidanju viza.

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov je pozdravio odluku o ukidanju viza za makedonske građane

"Hoću da izrazim zadovoljstvo što je Evropska Unija ostala dostojna velikoj viziji o ujedinjenom i otvorenom kontinentu. Republika Makedonija nastavlja sa ispunjavanjem reformi", rekao je Ivanov.

Odluku je pozdravio i premijer Nikola Gruevski, a sa saopstenjem je reagovalo i ministarstvo spoljnih poslova. Ukidanje viza je velika i praktična beneficija, koja ce omogućiti povećanu mobilnost, razmena ideja, unapređenje saradnje u svim sferama društvenog življenja i kataliziraće process evropeizacije makedonskog društva, kaže se u saopštenju.
Nekoliko stotina građana Skoplja na ulicama proslavilo vest o ukidanju viza

I ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je pozdravila viznu liberalizaciju.

"Današnja odluka saveta ministara unutrašnjih poslova predstavlja priznanje za sve ono što je Republika Makedonija učinila proteklih godina, predstavlja izuzetno pozitivnu poruku za makedonske građane, kao i poruku da rezultati neće izostati ukoliko se radi udruženim snagama ka ostvarivanju cilja", rekla je Jankulovska.

Sve političke partije su isto tako pozdravile odluku o ukidanju viza, ističući da to treba biti polazna tačka ka potpunoj integraciji Makedonije u Evropskoj Uniji. Opozicione partije su poručile vladi da ova odluka ne sme biti zamena za eventualno nedobivanje datuma za pregovore za ulazak u Uniju.
Posle objavljivanja informacije o viznoj liberalizaciji, nekoliko stotina građana se okupilo u centru Skoplja i proslavili ovu vest.
XS
SM
MD
LG