Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smanjen broj žrtava AIDS-a


Russia -- A virology lab at the AIDS and Contagious Disease Prevention and Control Center in Rostov na Donu, 23Jul2009
Broj preminulih od AIDSA u svijetu je dosegao brojku od 25 milijuna, objavljeno je u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije uoči 1. decembra Svetskog dana borbe protiv side.

Prema njihovom izvještaju, na svijetu je trenutno virusom HIV-a zaraženo 33,4 milijuna ljudi. Također, u izvještaju WHO-a i UNAIDS-a stoji da je od početka širenja zaraze, ovim virusom zaraženo 60 milijuna ljudi uključujući i 25 milijuna preminulih.

Unatoč velikome broju zaraženih diljem Zemlje, podaci pokazuju da se smanjuje broj preminulih od posljedica zaraze virusom HIV-a. Uporaba anti-retrovirusnoga lijeka je smanjila broj smrtnih slučajeva oboljelih od AIDS-a za značajnih 10 posto u posljednjih pet godina.

Broj zaraženih opada iz godine u godinu

Drugim riječima, ovaj je lijek spasio 2,9 milijuna života od svojega izlaska na tržište 1996. godine.

U izvješću je naznačen i značajan pad, na nivou od 17 posto u posljednjih osam godina, broja zaraženih virusom HIV-a što se može povezati s učinkovitim lijekovima koji sprečavanju širenje virusa, ali i organiziranim programima prevencije.

Prema izvješću, Afrika je i dalje najpogođenije područje virusom HIV-a premda je broj infekcija u 15-postotnom padu od 2001. godine.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG