Dostupni linkovi

Rezolucija SE: Osuda ili revizionizam?


Skupštinski odbor razmatrao je predlog Rezolucije Savjeta Evrope kojim se osuđuju komunistički zločini nakon Drugog svjetskog rata.

Tim povodom iznesena su dva stava: jedan je dijela opozicije prema kojem treba prihvatiti rezoluciju kojom bi se osudili zločini u socijalističkoj Jugoslaviji i drugi stav vladajuće koalicije kojoj je rezolucije ne prihvatljiva jer se u Rezoluciji Savjeta Evrope, izjednačava komunistički i nacistički režim.

Obrazlažući zbog čega treba prihatiti Rezoluciju Savjeta Evrope kojom se osuđuju komunistički zločini poslanik Nove srpske demokratije Emilo Labodović kaže da je veliki broj ljudi ubijen tokom vladavine tog režima.

Labudović je saopštio da se prihvatanjem te rezolucije ne želi revidirati zvanična istorija, već da je jedini motiv osuda masovnih ubistava bez suđenja počinjena nakon Drugog svjetskog rata:

"Ono što smatramo da je neophodno i zbog čega smo predložili ovu rezoluciju jeste da se i njima mora priznati pravo na grob, pravo na miran počinak i pravo na istinu. A istina je da su nad njima izvršeni stravični zločini, često bez suđenja, najčešće bez presude, ništa manje stravični nego što su vršeni i sa one druge strane".

Članovi Odbora za ljudska prava iz Demokratske partije socijalista su se usprotivili usvajanju rezolucije kojim se osuđuju komunistički zločini jer, između ostalog, rezolucija Savjeta Evrope se odnosi na istično evropske režime i države, a čija članica nikada nije bila socijalistička Jugoslavija. Halil Duković:

"To je ipak jedan pokret koji se ne može izjadnačiti i ne smijmo ga izjednačiti sa nekim drugim pokretom, fašističkim, nacističkim pokretom protiv kojeg je stvarno komunistički pokret igrao i te kako važnu ulogu u borbi protiv njih podnoseći pri tome dosta svojih žrtava. Kada je riječ o bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji treba dobro razmisliti đe svrstati tu državu. Da li je ona, kako je rezolucija svrstava, u istočno evropske zemlje, a mi znamo da nikada nijesmo bili članica istočnoevropskog bloka".

Opozicioni Pokret za promjene je za prihvatanje rezolucije jer se, prema riječima Koče Pavlovića, rezolucija odnosi na žrtve zločina, ali ne i na pokrete koji su učestvovali u sukobima tokom Drugog svjetskog rata:

"FAVORIZIRANJE ČETNIČKE IDEOLOGIJE"

"Žrtve to zaslužuju, njihovi potomci to zaslužuju, Crna Gora to zaslužuje. Ova rezolucija je iskaz odnosa prema zločinu i prema žrtvama tih zločina, a ne prema četnicima, partizanima, komunistima ili nekom četvrtom. Odnos prema bratskom prolijevanju krvi iz političkih, ideoloških i inih razloga moraju biti predmet naše pažnje kako bismo gradili karakter našeg građanina na način da prema svim žrtvama posjeduje jednako saosjećanje."


S obzirim da je prihvatanje Rezolucije Savjeta Evrope predložila Nova srpska demokratija poslanici vladajuće koalicije su upitali zašto Nova srpska demokratija nije podržala Rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, zbog čega je poslanik DPS-a Durković konstatovao da je motiv Nove srpske demokratije sljedeći:

"Svako nedjelo treba osuditi, ali mislim da je ovo samo favorizovanje jedne druge ideologije, četničke ideologije i da ovu rezoluciju sigurno nećemo prihvatiti".

Emilo Labudović iz Nove srpske demokratije je ponovio da u obrazloženju razolucije nema riječi o ideologijama već samo odnos prema zločinu:

"Ali je činjenica da su na ideološki zasnovanom razlogu masovno pogubljeni strijeljanjem, zatrpani po šumama, bez prava na grob, bez prava na opijelo, bez prava na onaj ljudski odnos koji je neophodan prema svakoj žrtvi".

Ljerka Dragićević iz Hrvatske Građanske Inicijative je ocijenila neprihvatljivim rezoluciju jer se njom, kako je rekla, revidira antifašistička istorija Crne Gore i naglasila da je i u Savjetu Evrope rezolucija dobila mali broj glasova, te da evropska ljevica nije glasala za tu rezoluciju:

"S pravom se evropska ljevica i sama osuđujući svako kršenje ljudskih prava, kao što ga i ja osuđujem, pridružila odbacivanju pomenute rezolucije upravo iz opravdanog straha da je antikomunisti ne upotrijebe kao svoje sredstvo borbe kao dokaz o komunizmu kao zločinačkom pokretu u cjelini".
XS
SM
MD
LG