Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama i Sing: zajedno ka svjetskim izazovimaAmerički predsjenik Barak Obama i indijski premjeru Mohmahan Sing odžali su u Vašintonu nakon razgovora press konferenciju, sa koje je poručeno da će dvije zaemlje sarađivati u globalnim izazovima.

Predsjenik Obama je poručio da kao vodeće svjetske ekonomije , SAD I Indija mogu predvoditi globalni ekonomski opravak, promovisati razmjenu koja će obezbijediti posao za narod obije države , I podstaći balansirani I održivi razvoj .

"Kao nuklearne sile , možemo biti ravnopravni partneri u prevenciji žirenja , najsmrtonosnbijg oružaja na svijetu , obezbjeđivanje da nuklearni material ne dopre do terorista I podstaći našu zajedničaku viziju svijeta bez nuklearnog oružja", reako je Obama i dodao ,kao ljudi koji su upoznali bol I agoniju terorizma , možemo skupa sarađivati u sprečavanju budućih napada , promovisati I razvijati prosperitet koji će potkopati nasilni ekstremizama.

Indiski premjer Mahmohan Sing je rekso sa su "Indija I Amerika udaljene geografski ali povezane vrijednostima demokratije , pluralizma , vladavinom prava I poštovanjem fundamentalnih ljudskih sloboda".

"Težimo proširenju I produbljnju našeg strategijskog partnerstva I zajednički sa SAD radimo na izazovima brzih promjena u svijetu u ovm 21 vijeku .

"Moramo sarađivati u suočavanju sa globalnim izazovima , borbi protiv terorizma , zaštiti okoline I napredovati na putu oslabađanja svijeta od nuklearnog oružja" , reako je Indijski premjer.

Obama večeras u čast indijskog premjera Singa priređuje prvu državnu večeru od kada je 20. januara preuzeo dužnost u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG