Dostupni linkovi

Iran nagovještava da bi mogao prihvatiti plan IAEA




Iran će ramotriti mogućnost slanja nisko obogaćenog uranijuma van , saopštilo je iransko ministarstvo inostranih poslaova , dajući tako signale da bi mogli umekšati stav prema zahtjeviam zapada oko njihovog spornog nuklearnog programa.

Prošle je sedmice šef diplomatije Manučer Motaki odbio Nacrt plana Ujedinjenih nacija koji predviđa izvoz nisko obogaćenog uranijuma na preradu.Međutim njegov portparol Ramin Mahmanparast danas je saopštio da se Iran neće protiviti slanju uranijuma iz zemlje aoko dobije 100 % garancije da će za uzvart dobiti rafinarano gorivo , za korištenje u reaktor za medicinska istraživanja .

Velike sile su u petak apelovale na Iran da prihavti plan Međurodne agncije za energetiku IAEA , a američeki predsjenik Barak Obama upozorio je Iran da ukoliko ne prihavati plan rizikuje nove sankcije.

Neki analitičari smatraju kako prenosi Rojters da bi popuštanje Mahmuda Ahmadinedžada moglo imati veze sa namjerom da u zamjenu za taj ustupak izdejstvuje prihvatanje zapada njegovog reizbora na predsjedničku funkciju nakon ljetošnjih spornih izbora.
XS
SM
MD
LG