Dostupni linkovi

Američki Senat stavio na raspravu zakon o reformi zdravstva



Većinski demokrati u američkom Senatu u subotu su uspeli da osiguraju većinu glasova za stavljanje na raspravu zakona o reformi zdravstva, što je važna proceduralna pobeda u bitci s opozicionim republikancima oko ove unututrašnje političke incijative administracije Baraka Obame.

Senat je sa 60 glasova za i 39 protiv u subotu uveče glasao o predlogu zakona čelnika senatske većine Harija Reida, s kojim bi se uz cenu od 848 milijardi dolara u idućih 10 godina zdravstveno osiguranje proširilo na 31 milion Amerikanaca.

Dok je rasprava o zakonu u Predstavničkom domu trajala samo jedan dan, očekuje se da će ona u Senatu potrajati nedeljama.

Za razliku od ostalih razvijenih zemalja, SAD nema univerzalni sistem zdravstvenog osiguranja, već građani preko poslodavaca ili sami nabavljaju osiguranje. Jedna od posledica je i 46 miliona neoosiguranih građana ili brojni podosiguranih.

Cena premija zdravstvenog osiguranja za poslodavce i pojedince udvostručena je poslednjih 10 godina, a njihov je rast bio četiri puta brži od rasta plaća.
XS
SM
MD
LG