Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pahor: Sporazum dobar za Sloveniju


Premijer Slovenije Borut Pahor ukazao je danas da je arbitražni sporazum za granični spor pravi način za uređenje slovenačko-hrvatskih političkih odnosa.

On je, reagujući na stav da ono što je dobro za Hrvatsku, nije dobro za Sloveniju, zapitao gde je "slovenačka samosvest". Hrvatski Sabor danas je ratifikovao arbitražni sporazum sa Slovenijom pošto je premijerka Jadranka Kosor jamčila da sporazum ni u kojem delu ne prejudicira određivanje slovenačkog teritorijalnog mora, odnosno ne prejudicira granicu.

Pahor je ponovo izneo uverenje da je arbitražni sporazum pravi put za uređenje slovenačko-hrvatskih političkih odnosa. Ocenu da li je arbitražni sporazum u skladu sa Ustavom daće Ustavni sud Slovenije, a potom će biti organizovan i referendum.

Na referendumu će, prema predlogu Vlade, građani odgovoriti na pitanje: "Da li se slažete da se realizuje arbitražni sporazum o uređenju granice Republike Slovenije i Republika Hrvatske, potpisan dana 4. novembra u Stokholmu".

Ustavni sud će ocenu arbitražnog sporazuma razmatrati po hitnom postupku, ali rok za donošenje odluke nije određen, i postupak može trajati od pet nedelja do 20 meseci. Arbitražni sporazum mora biti ratifikovan i u Skupštini Slovenije.
XS
SM
MD
LG