Dostupni linkovi

Dinošina verzija rajskog vrta


Ferhat Dinoša, Foto: Savo Prelević
Ferhat Dinoša, Foto: Savo Prelević
Prava seksualnih manjina u Crnoj Gori ponovo su u centru pažnje.

Iako se očekivalo da će na Okruglom stolu Evropske komisije o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori biti riječi o pravima LGBT populacije, niko nije mogao naslutiti da će razgovor ministra za zaštitu ljudskih prava Ferhata Dinoše i nevladinih organizacija prerasti u verbalni rat gdje je ministar branio lični stav da nije srećan što homoseksualci u Crnoj Gori postoje, a nevladin sektor je ocijenio da bi zbog toga on trebalo da podnese ostavku i nikada više javno ne istupi.

"Adam ne bi bio Adam bez Eve. Ako neko drugi drugačije gleda život to je opet njegovo. Moj je stav to" - ova Dinošina verzija rajskog vrta u kome nema mjesta za Adama i Stevu, već samo za Adama i Evu, naljutila je predstavnike nevladinog sektora koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Podsjećajući na ministrove izjave da nije lično srećan što u Crnoj Gori postoje LGBT osobe, prva je reagovala Ivana Vojvodić iz Juventasa. Ta organizacija pokrece projekat "Crna Gora - svijetla tačka na gej mapi":

"Ovo što smo danas čuli je skandalozno. Da li ćemo da štitimo stavove koji su diskriminatorski, koji su krajnje homofobni time što ćemo se štititi da smo kozervativno društvo ili ćemo nedvosmisleno reći da ljudi treba da budu srećni u ovoj zemlji, nebitno od toga koje su seksualne orijentacije."


"Na sreću nijesam gej"


Nijedna država Evropske unije nije obavezna da promoviše prava seksualnih manjina, ali je dužna da ih poštuje i da zaštiti pripadnike te populacije, ako postoje, bila je jedna od teza ministra Ferhata Dinoše. Na takav stav reagovao je Boris Raonić iz Inicijative mladih za ljudska prava:

"Ne možete vi kao pripadnik manjine u Crnoj Gori osporavati ljudima da imaju pravo postojanja. Ukoliko tražite, veoma ste često to tražili, da država treba da pomogne afirmisanje kultura manjina u Crnoj Gori, ne možete osporavati bilo kojoj drugoj manjini pravo na afirmaciju."


Ministar Ferhat Dinoša primijećuje da u Crnoj Gori još nema javno deklarisanih homoseksualaca, kao ni organizacije koja se isključivo bavi zaštitom njihovih prava:

"Crna Gora je spremna da ove grupacije štiti kao najjače evropske demokratije, ali Crna Gora, Vlada Crne Gore, još nema društvo, još nema udruženje, još nema grupaciju koja kaže - ja sam to i meni se ugrožava to i to."


Evo kako je Dinoša odgovorio na naše pitanje da li bi on da je gej u homofobičnoj Crnoj Gori javno o tome progovorio:

"Da sam gej javno bih rekao da jesam i tražio bih svoja prava, zaštitu svojih prava. Ja to nijesam i na sreću i vjerovatno neću biti".

Novinari su pitali Dinošu i da li bi kao gej od ministra koji nije srećan što postoji tražio da zaštiti njegova prava:

"Da. Obratio bih se ministru koji bi imao obavezu da me štiti, ma šta on mislio o meni".


Maurer: Želimo da pokrenemo diskusiju


Dok je trajalo prepucavanje ministra Dinoše i nevladinih organizacija, šef Evropske misije u Podgorici Leopold Maurer nije aktivnije učestvovao u debati sve dok ga NVO aktivisti nijesu pitali kako se osjeća u društvu ministra koji iznosi izjave koje su po njihovoj procjeni na granici homofobije. Evo šta im je Maurer na to odgovorio:

"Kada bih otišao u SPA centar vjerovatno bih se osjećao odlično. Međutim, to nije ono što mi želimo da se ja osjećam dobro. Mi želimo da pokrenemo diskusiju i dobro je i vjerujte, osjećam se kao da sam u Komitetu za ljudska prava u evropskom parlamentu u kome biste vidjeli da se pokreće slučaj diskusije na malo većem nivou, moram da budem iskren, ali svakako imate sukob mišljenja."

Prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, u zatvorenom dijelu skupa o ljudskim pravima jedan od aktivista nevladinog sektora izjavio je da je homoseksualac i pitao ministra Dinošu zašto je nesrećan što on kao takav postoji.

Naš izvor nam je kazao da je Dinoša odgovorio kako nije nesrećan zbog toga, već što taj mladić zbog svoje seksualne orijentacije vjerovatno ima dosta problema u porodici i društvu u cjelini.

Učesnicima skupa i novinarima koji su ga pratili ostalo je međutim nejasno kako će i da li će nakon svega moći uspješno da sarađuju oni koji su srećni što LGBT osobe u Crnoj Gori postoje i oni koji zbog toga nijesu srećni, a predstavljaju državu.
XS
SM
MD
LG