Dostupni linkovi

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.


U Hrvatskoj se obilježava 18 godina od pada Vukovara ujesen 1991. godine. U mimohodu ulicama grada sudjeluje preko petnaest tisuća Vukovaraca, ali i građana iz svih dijelova Hrvatske, kao i čelni ljudi hrvatske države.

„Kako je bilo moguće da zarobljene ljude pokupe, odvedu i ubiju? To ubijanje nije bilo u žaru borbe, nego planirani zločin, “ kazao je hrvatski predjednik Stipe Mesić danas u Vukovaru, komentirajući ubojstvo dvjesto zarobljenih hrvatskih ranjenika, vojnika i civila na Ovčari nakon pada grada 1991. godine.

„Radi se o smišljenom, planiranom zločinu – isto kao što je bila Srebrenica. Dakle, isti bolesni um je planirao sve ove zločine“, dodao je on.

Na današnji dan pred 18 godina u porušeni Vukovar ušle su, nakon tromjesečne opsade, snage bivše federalne vojske, postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba i paravojne postrojbe iz Srbije. Tijekom opsade poginulo je 450 hrvatskih vojnika i policajaca, od njih 1800 koliko je branilo grad, ali i 1350 civila, od toga 86 djece.

Odmah nakon zauzimanja grada, iz vukovarske gradske bolnice odvedeno je dvjesto ranjenika, vojnika i civila i pobijeno na nedalekom dobru Ovčara.U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 350 osoba s vukovarskog područja.

PROCESI I ODGOVORNOST

Danas, više od deset godina nakon mirne reintegracije, u Vukovaru nema etničkih tenzija, ali nema ni ekonomskog prosperiteta. Trećina radno sposobnog stanovništva je nezaposlena, a prosječna primanja zaposlenih manja su za 25-30 posto od prosjeka Hrvatske. Situaciju će poboljšati prošlotjedna prodaja prehrambenog kombinata „Vupik“ koncernu „Agrokor“, ali do prvih rezultata trebat će još malo pričekati.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas nastavak Vladine pomoći Vukovaru. „Naravno da ćemo i u ovim teškim vremenima pomoći, prije svega u svim projektima koji znače jačanje i razvoj gospodarstva u Vukovaru i otvaranje novih radnih mjesta“, rekla je Kosor.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković nedavno je iznio podatak kako je u bitki za Vukovar život izgubilo oko 15.000 neprijateljskih vojnika.

Prema podacima Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Vukovar, to je odvjetništvo do sada pokrenulo postupak protiv 531osobe za kaznena djela vezana za ratne zločine počinjene na vukovarskom području.

Zbog kaznenog djela ratnoga zločina osuđeno je78 osoba, oslobođene su 82 osobe, a protiv 94 osobe kazneni postupak je još u tijeku. Za 228 osoba obustavljen je kazneni postupaktijekom istrage iz raznih razloga, a za 21 osobu prekinuta je istraga.
XS
SM
MD
LG