Dostupni linkovi

Ingliš: SAD opredijeljene za uspjeh BIH




Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš održao je na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu predavanje o temi "Američka vanjska politika u BiH i evroatlantske integracije", istaknuvši pri tom da su SAD opredijeljene za uspjeh BiH i da će je nastaviti podržavati.

Ingliš je upozorio stranačke lidere da moraju pokazati "da im je stalo", te da će BiH, ukoliko propusti priliku koju joj daje usvajanje butmirskog paketa, ostati na istom jer je status quo dugoročno neodrživ, a evropske integracije su jedini put kojim može osigurati dugoročnu stabilnost i ekonomski uspjeh.

"Kao nikad od Dejtona, a pitanje je da li će tako biti u skoroj budućnosti, BiH ima punu pozornost SAD i Evropske unije (EU), koje putem butmirskog procesa žele da pomognu bh. liderima da naprave pravi izbor, da se okonča politički ćorsokak i poboljša način funkcioniranja zemlje", kazao je Ingliš.

On je upozorio da BiH ne funkcionira kako treba i zato trpe njeni građani, te da se ponuda butmirskog paketa ne može ignorirati. Prema njegovim riječima, butmirski paket, koji možda nije savršen, fokusiran je na bitna područja a to su: priključenje EU, prijenos nadležnosti na državu, usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i uspostavljanje funkcionalne i efikasnije vlasti.

Istaknuo je da su lideri SAD i EU dali obećanje da će BiH, ako butmirski paket bude usvojen, biti čvrsto postavljena na put ka EU i NATO-u.Također, kazao je i to da su SAD ozbiljno zabrinute za budućnost BiH, te da želi djelovati kako bi se rješili problemi s kojima se BiH suočava. On je upozorio da će, ukoliko se ništa ne uradi, BiH ostati zarobljena u mentalitetu 19. stoljeća, s tehnologijom 20. i nesposobna da prati tokove 21. stoljeća
XS
SM
MD
LG