Dostupni linkovi

Još jedan Miškovićev monopol?


Vakcine u Srbiju stižu za mesec dana, ali samo manji deo
Vakcine u Srbiju stižu za mesec dana, ali samo manji deo

Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovor sa švajcarskom farmaceutskom kućom "Novartis" koja je, kao ponuđač vakcine protiv novog gripa, jedina imala kompletnu dokumentaciju odnosno ponudu.

Povodom ovog posla u javnosti je postavljeno pitanje da li je sve po zakonu. Javnost je , naime, saznala da je Jugohemija preko koje che biti nabavljena vakcina, u sastavu Delta kompanije poznatog monopoliste Miroslava Miškovića .

Vlada Srbije je 2. novembra zadužila Republički fond za zdravtveno osiguranje da hitno nabavi tri milona vakcina protiv novog gripa. Zavod je uputio poziv proizvodjačima koji su regitrovani u nadležnoj Evropskoj agenaciji – to su četiri proizvodjača „Glaxo Smith Kline“, „Baxter“, „Novartis“ и „Sanofi Pasteur“.

Pokušali smo da dobijemo informacije o ponudi Novartisa od Miškovićeve "Jugohemije", ispostavilo se da smo stali u poduži red novinara koji traže informacije. Nadležna službenica nam je rekla:

“Nismo svi kompetentni da dajemo odgovore, imamo zaduženu osobu, a ona je trenutno odsutna, tako da se nadam da ćete uskoro biti obaveštne."

RSE: Narednih dana, pismeno?

“Da, da.”

U “Glaxo Smith Kline“, kako smo nezvanično saznali, nisu mogli da odgovore na ponudu u kratkom roku od tri dana.
Direktor za Adriatic regiju francuskog proizvodjača “Pasteur” Miladin Vrbaški nam je rekao da je tačno da oni nisu ispunjavali uslove i nisu se prijavili na poziv koji su dobili , ali je i ispričao šta se dogadjalo tokom leta:

“Ja sam u junu predočio da su mnoge zemlje rezervisale, avansno platile sve ili deo vakcina. Znao sam da će doći do gužve onog trenutka kad se pojavi pandemija. Odgovor je bio letos da nema sredstava za to. Da nisu predvidjeni ni u budžetu ni u Fondu.”

Torlak koji je učestvovao u ponudi, kako su nam rekli, nema primedbu na postupak i izbor proizvodjača.

NEMA DOKAZA O NEPRAVILNOSTIMA?


U Srbiji, se sve završava sa politikom, pa je tako i u Skupštini Srbije stigla priča o nabavci vakcine u vidu poslaničkih pitanja. Vladan Batić sumnja da je to nameštaljka jedne partije koju finansira biznismen Mišković. Vladan Batić za naš Radio objašnjava :

„Da li nije naručeno na vreme zato što bi bio javni tender, a to znači da bi se svi proizvodjači mogli javiti. A po hitnom postupku vi se sami obratite proizvodjačima , pa oni odgovore da hoće da prodaju, ili neće ili ne mogu. A čak i da je Novartis zaista najbolji i da je u redu , vakcine stižu krajem februara i marta, a do tada ko živ ko mrtav.“

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da ovaj posao nije sklopljen na tenderu, već u zakonski regulisanom postupku koji se primenjuje u hitnim slučajevima, a to je poziv koji se upućuje odredjenim frimama. On ne vidi neke krupnije nepravilnosti u pravnom postupku, a na naše pitanje o nabavljaču, firmi Mirosalva Miškovića, da li mu se čini to spornim, on odgovara:

Nemanja Nenadić



„U pravu ste da je reč o firmi koja je vlasništbvo Miroslava Miškovića, medjutim, ako nemate druge ponude u ovoj kokrentoj nabavci, onda nema ni izbora. I ukoliko ta cena vakcine nije veća nego što se plaća u drugim zemljama, onda mislim da ne bi trebalo oko toga praviti problem."

RSE:To znači da se Transparentnost Srbije neće analizirati ovaj posao?

„Nije dovoljno za sumnju to što je pobedila odredjena firma, mora postojati jasni razlozi da nešto nije u redu za njih, verovatno, znaju ljudi iz farmaceutskih firmi, ukoliko postoje. Nama se do sada niko nije obraćao sa takvim argumentima.“

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, medjutim, ima mnogo pitanja vezana za postupak nabavke vakcine:

„Ono što mora da nas zabrine je što su veliki uvoznici rekli da jesu bili pozvani ali da je rok bio tri dana i da faktički niko nije mogao da pripremi dokumentaciju . Bio je samo jedan kompletni ponudjač, a to je Jugohemija. Naravno, pošto nije bilo konkurencije, on je da svoju ponudu, svoju cenu.“

DRUGI PRIMER

Radi poredjenja, pozvali smo minsitarstvo zdravlja Slovenije, zemlje u kojoj je počela prva vakcinacija 27. oktobra. Pitali smo dr Mojcu Grunter Činč kad su krenuli u nabavku, koji su kriterijumi za izbor proizvodjača i kakav je bio postupak? U uredjenoj Sloveniji sve izgleda jednostavno, pa je odgovor na sva tri pitanja stao u 30-ak sekundi.

“Počeli smo sa aktivnostima krajem proleća. Prvo smo razgovarali sa proizvodjačima vakcina, i najvažniji kriterijum je bio rok isporuke i, naravno, cena", kaže Mojca Grunter Činč iz slovenačkog Ministarstva zdravlja.

Dakle, nakon ponuda nekoliko firmi , Slovenija se odlučila za proizvodjača “Glaxo Smith Kline”. Cena je poslovna tajna, a dogovorena isporuka je u nekoliko rata. Prva je bila već u oktobru kada su vakcinisani zdravstveni radnici, pa zatim hronični bolesnici, pa tako redom.

Na naše pitanje da li je Slovenija imala prednost u isporuci vakcine zato što je članica EU, naša sagovornica je, pomalo zbunjeno, odgovorila:

“To što smo članica EU nije bilo bitno."

RSE:Nego kad ste se prijavili?

“To, ali možda treba imati u vidu i to da je Slovenija mala zemlja i količina koja nama treba je relativno mala, ako je usporedimo sa nekim većim zemljama.”

Vratimo se Srbiji. Ono što u celoj ovoj zamršenoj priči niko nije doveo u pitanje, jeste potrebu vakcinacije, pre svega rizičnih grupa gradjana, kao ni kvalitet vakcine koju Srbija kupuje.

XS
SM
MD
LG